Борисов не получи извинение от Анкара. Преглед на печата

Изявлението на турския външен министър Чавушоглу, че Анкара е повлияла при гласуването на Закона за вероизповеданията в българския парламент и политическите последици от него са сред водещите теми на съботните вестници.

"Премиерът Бойко Борисов поиска извинение за изявлението на Мевлют Чавушоглу, след като на предизборен митинг турският външен министър заяви, че Анкара се е намесила при поправките в Закона за вероизповеданията в България. "Намесата във вътрешните работи на която и да е държава е много лош сигнал, лошо възпитание и винаги поражда изключително големи конфликти, така че се надявам те да поднесат своето извинение за това, което са казали", е заявил Борисов по време на четиристранната балканска среща в румънската столица. Междувременно министърът на външните работи Екатерина Захариева извика посланика на Турция у нас и направи демарш заради изказването на Мевлют Чавушоглу..." - в. "Сега".

"Те считат, че с нищо не са ни засегнали, че е извадено от контекста изказването, това каза премиерът Бойко Борисов след като излезе след разговор с вицепрезидента на Турция Фуат Октай, които продължи над 5 часа. Разговорът между двамата се състоя след срещата на лидерите на балканските държави в Букурещ. Според турските дипломати изказването на турския министър на външните работи Мевлюд Чавушоглу, че Турция се е намесила по отношение на българския Закон било извадено от контекста. "Извадихме сайтовете, пуснахме го и сега продължават да говорят по телефона. Не считам, че е нужно едно и също нещо да говорим. Ако преценят, че Чавушоглу трябва да си поднесе извиненията да го направят. Аз бях неотстъпчив за всякакви други варианти на съвместни изявления, комюникета и т.н. Честта и достойнството на една държава не могат да се съизмерват с никакви други ползи. Ние не сме ги засегнали по никакъв начин. Абсолютно никой не ни е оказал каквото и да е въздействие за Закона за вероизповеданията. Това сме го направили, защото считаме, че като държава сме длъжни да плащаме за всяко едно вероизповедание и това направихме", разказа Борисов преди той и делегацията му, която включва 11 министри да тръгне от резиденцията Снагов към летището, което беше след 1 час в полунощ. "Когато всички водят антитурска кампания, ние никога не сме си го позволили. А в България антитурската кампания носи плюс. Именно заради добросъседските отношения ние никога не го правим. Разбирам ги, че в неделя имат избори, но не за сметка на България", каза Бойко Борисов. "Абсолютно никой не ни е оказвал каквото и да било въздействие за закона за вероизповеданията. Това сме си го направили, защото сме считали, че като държава сме длъжни ние да плащаме за всяко едно от вероизповеданията. И това направихме", заяви Борисов." - в. "Дневник".

"По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева в сградата на МВнР е извикан посланикът на Република Турция Хасан Улусой и му е направен демарш относно думите на министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу, изречени на предизборен митинг в град Текирдаг, съобщиха от пресцентъра на външното ни министерство. На посланика е обяснено, че приоритет на българската външна политика е да поддържа диалога и сътрудничеството с нашите съседи, което включва спазването на принципите на взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи. Изказването на външния министър Мевлют Чавушоглу е окачествено като неприемливо. Посланик Улусой твърди, че думите на неговия министър са извадени от контекста и представени погрешно, като в никакъв случай Чавушоглу не е желаел да се намесва във вътрешните работи на страната. Посланикът увери българското МВнР, че турската страна не е имала намерение да обижда страната ни или да оказва влияние върху законодателния процес." - в. "24 часа".

"Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ категорично отрекоха да е имало турска намеса в гласуването на промените в Закона за вероизповеданията, с които бяха отсрочени дълговете и на Главното мюфтийство. Карадайъ заяви, че няма информация да е имало намеса във вътрешните ни работи от страна на Турция и отбеляза, че в неделя в южната ни съседка има избори. Той посочи, че върху ДПС не е имало и опити да се оказва влияние. "Дебатът по приемането на Закона беше публичен, всички участваха - и вероизповеданията, и медиите. Всеки, който е бил заинтересован, имаше възможност да участва", каза още председателят на ДПС. Категорично не ни е оказван натиск за Закона за вероизповеданията, бе позицията на Цветан Цветанов.

"По никакъв начин не съм чувал позиция от страна на Турция по темата за Закона за вероизповеданията", каза Цветанов и уточни, че този закон е бил дискутиран много. "Имаше работна група. Имаше много по-рестриктивни текстове в самото начало, впоследствие на база разговорите с всички представители на вероизповеданията в България, постигнахме това, което приехме във вчерашния ден", заяви още Цветанов. БСП да спрат с популизма - как може да искаш вето, при положение, че като народен представител не си изразил позицията си в пленарна зала, попита Цветанов. "Нека да гледаме сериозно на политиката и призовавам БСП просто да спрем с този популизъм. Мястото на народния представител е тук. Дори да не ти се приемат текстовете, ти трябва да ги защитаваш, да даваш своите аргументи и тогава вече да можеш да изпълняваш функциите като такъв. Много е лесно да си само като посетителска група в българския парламент, при положение, че си народен представител. Не знам как обясняват позициите си пред своите избиратели. Не искам лошото, за която и да е било политическа сила, искам всички да бъдем достатъчно отговорни. Това, което направих, го направих само и единствено, воден от интереса на държавата, на нашата политическа сила ГЕРБ и за стабилността", заяви Цветанов по повод напускането си в парламента..." - в. "Стандарт".

"Обединените патриоти настояват за изслушване на външния министър Екатерина Захариева по повод изказването на турския й колега Мевлют Чавушоглу, че Турция се е намесила в приемането на промените в Закона за вероизповеданията. Това обяви лидерът на Атака Волен Сидеров. Сидеров прогнозира, че премиерът Бойко Борисов също ще вземе отношение по въпроса. "Мигрантите са едно, тук достойнството на България трябва да се пази", допълни Сидеров. "Днес подписахме едно искане да бъде изслушана министър Захариева по този въпрос в сряда. Очевидно това е намеса. Не може външният министър на друга държава да се изказва по този начин", каза още Сидеров. Във връзка със Закона за вероизповеданията, Сидеров обясни, че мнението му е, че по начало с този закон се е избързало. "Закон за вероизповеданията, даже не знам дали е необходим нов. Това е една много деликатна тема. Този закон не е навременен, но така или иначе те го прокараха", каза още лидерът на "Атака". Според него е било хубаво той да бъде изтеглен и дообмислен. На въпрос каква трябва да бъде българската позиция, Сидеров посочи, че тя трябва да бъде за ненамеса. "Има си регламент в дипломацията, ноти, разговор с посланици и т.н. Външно трябва да знаят какво да направят, но трябва да реагират по някакъв начин и да поискат най-малкото обяснение от посланика, да се види какво е изказването на външния им министър", допълни Сидеров. Според него посланикът трябва да бъде извикан и да се поиска евентуално извинение. Главният прокурор да разследва дали има намеса във вътрешните ни работи, а президентът да наложи вето върху Закона за вероизповеданията поиска лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Българските мюсюлмани са български граждани. Изказването от Турция, ДОСТ, външния министър, и мълчанието на Борисов са заплаха за етнически мир в България. Обръщаме се към президента Радев да наложи вето на Закона за вероизповеданията и да свика КСНС", допълни Нинова..." - в. "Стандарт".

Вестниците отделят място и на оттеглянето на Цветан Цветанов от постовете му в парламента.

"С пpемиеpа Бойко Боpиcов имаме изключително коpеĸтни отношения. Аз никога не пpедавам!" Това кaза замеcтник-пpедcедателят на ГЕРБ и пpедcедател на Националния пpедизбоpен щаб Цветан Цветанов в "Паноpама" по БНТ. "Не се чувствам наказан, защото няма кой да ме накаже. Сторих това, което трябваше да направя", каза Цветанов..." - в. "24 часа".

"Аз съм почтен човек и това мога да го гарантирам с действията си, обяви в предаването "Панорама" на БНТ зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който по-рано през деня напусна парламента и съответно поста председател на парламентарната група на ГЕРБ. Не се чувствам наказан, защото няма кой да ме накаже, коментира той напускането на депутатското място. Посочи, че решението за излизане от парламента е лично волеизявление. Както и досега той продължи да избягва влизането в детайли за последната си имотна сделка. Каза, че юристите решават как да се изповяда една сделка и той се съобразил с тяхното предложение след като на свой ред се консултирал със свои юристи. За купувача на двата му предишни апартаменти, които дава на "Артекс" в замяна на новото си жилище, Симеон Велков разказа, че искал да си купи жилище, защото очаквал второ дете и сподели това с него. На свой ред Цветанов му разказал, че е в процес на сключване на сделка, защото разговорът се водил "много след като имах разговори с "Артекс" и правехме авансовите плащания за първите 50 хил. лв. в края на 2017 г.". Допълни, че Велков бил висококвалифициран български гражданин, който останал да работи в България на длъжност, за която може да си намери работа във всяко РВД в света. По разказа на Цветанов Велко продава свой апартамент и така става всичко. Така и не се разбра защо "Артекс" избират да продадат апартаментите на Цветанов тъкмо на Велков и защо на Велков са нужни два апартамента едновременно. Ако нещо е било укоримо, разбира се че никога нямаше да направя такава стъпка, обяви Цветанов и посочи, че от близо година обитава новото си жилище и досега не било станало дума за него. Не съм облагодетелствал "Артекс" по никакъв повод, обяви Цветанов и посочи, че фирмата е от 25 г. на пазара и е "един висок стандарт" в строителството в София и нямало как той да е подпомагал фирмата през всички тези години." - "Дневник".

Евроизборите и подготовката на политическите партии за предстоящата кампания също заемат подобаващо място във всекидневниците.

"Обединението на дясното политическо пространство е необходимо за стабилността на България, заяви пред БНТ политикът от СДС Александър Йорданов, който вчера беше номиниран за кандидат евродепутат в обща листа с ГЕРБ.
Йорданов каза, че допреди 10 години противниците на ЕС са били отвън, а сега са вътре, в самия съюз и работят за неговото разделение и разпадане.
Всички врагове, по думите му, разчитат на разделението на националните политически партии и именно затова дийствието на СДС и ГЕРБ да участват с обща листа е движение в добра посока.
Гласът на хората, които ще гласуват за СДС, ще бъде представен и ще усили полюса на дясноцентристкото семейство, каза Йорданов. Той поясни, че вчера е подписал декларация, с която заявява, че, ако бъде избран, ще участва само в групата на Европейската народна партия, а в нея ще изразява политиката на СДС. Запитан дали би гласувал различно от ГЕРБ, ако тяхната позиция не съвпада с тази на СДС, отговори с "разбира се".
Александър Йорданов коментира, че нито СДС се е слял в ГЕРБ, нито това е коалиция. Това се прави с едно разбиране, че следващото европейско управление трябва да бъде с дясно-центристка посока, допълни той." - в. "Дневник".

"Категорично няма непреодолими различия между БСП и ПЕС, заяви Сергей Станишев. По думите му, съвпаденията между манифеста на ПЕС и "Визия за България" на БСП са почти пълни. "Насажданата в БСП представа, че ние сме нещо различно, е първо невярна, а след това създава поредица въпроси, които няма да формулирам, но нашите опоненти ще зададат на БСП. Трето, не можеш да постигнеш целите си, ако не си част от голямото европейско семейство на социалистите", коментира Станишев. ПЕС е семейството на промяната, изтъкна Станишев. На въпроса дали ПЕС дава подкрепата си БСП, Станишев беше категоричен, че подкрепа има. Той заяви, че не вижда нагласи в БСП да напусне Партията на европейските социалисти. "Около тази листа има напрежение, каквото за съжаление никога не е имало, но това е въпрос към ръководството", каза лидерът на ПЕС. БСП не е разделена, беше категоричен Станишев. Позицията на председателя на националния съвет е известна, но тя не отразява позицията на мнозинството от партията, заяви Станишев. "Ако ние сме демократична партия, в това няма драма. Ние сме демократични и имаме различни мнения по различни въпроси", коментира лидерът на ПЕС. Животът ми е свързан неразривно с БСП, заяви Станишев..." - в. "Труд".

"Два месеца преди европейските избори на 26 май Върховният касационен съд определи, че партия "Зелените", част от извънпарламентарното обединение "Демократична България", трябва да смени името си или ще бъде заличена. Мотивът на съда е, че вече има регистрация на друга партия с подобно име, става известно от съобщение до медиите. Партия "Зелените" ще проведе национално събрание за промяна на наименованието на 21 април. "Очакванията са процедурата по регистрацията на новото име да приключи до лятото на 2019 година, така че партията да може да участва на местните избори тази есен", съобщава партията. Уверява се, че са предприети необходимите процедури и се работи за запазване на ново име. Въпреки това "Зелените" изразяват критика към решението и го определят като "натиск" в навечерието на изборите, в които те имат шанс да се превърнат в "реален политически фактор, който се противопоставя на корумпираното и популистко статукво". "Това решение показва сериозни проблеми, свързани с вписванията на политическите партии. През 2008 г. Софийският градски съд е посочил, че по делото е представено удостоверение за уникалност на името, издадено също от СГС, и е приел, че са налице всички предпоставки за вписване на партията с това име, а 11 години по-късно ни забранява да го ползваме", напомня партия "Зелените". Допълва се, че в България има 100 регистрирани партии, често с близки имена, с повтарящи се цели думи и изрази, и "това не е проблем за съда". Партията е учредена на 18 май 2008 г. от над 500 делегати и е регистрирана на 4 ноември 2008 г. Изразява се възмущение, че са в активната политика вече над 10 години и са имали участия във всички избори в този период, но въпреки това "съдът не признава "зеленото" като формат на политическа принадлежност, така както е социалдемократическото, лявото, дясното, патриотичното или няколкото земеделски съюза". Те уверяват, че случаят няма да се отрази на кампанията за европейските избори. "Въпреки създалата се ситуация нашите избиратели ще има за кого да гласуват. Избраните от нас кандидати за евродепутати ще бъдат част от общата листа на "Демократична България" - Албена Симеонова, Росен Богомилов, Тома Белев, Васил Гюров и Даниела Божинова." - в. "Дневник".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини