Най-бързо топящият се ледник в Гренландия всъщност нараснал, изумени учените (видео)

    Най-бързо топящият се и изтъняващ ледник в Гренландия наскоро хвърли в истински смут учените, които осъзнаха, че вместо да намалява, ледникът всъщност става по-дебел , съобщиха в ново проучване.

    Ледникът - известен като Якобсхавн, се намира на западния бряг на Гренландия и е главно действащо лице в драматични снимки и документални кадри за климатичните промени. И въпреки изненадващото му удебеляване, Якобсхавн все още допринася за повишаване на морското равнище, но губи по-малко лед от очакваното. Вместо изтъняване и отстъпление във вътрешността на страната, ледът му се сгъстява и напредва към океана, установиха изследователите.

    Екип от учени от Съединените щати и Холандия откриха, че ледникът вероятно расте заради по-студените океански течения. През 2016 г. течението, което минава покрай ледника Якобсхавн, беше по-хладно от обичайното, а водите близо до ледника бяха най-студените от средата на 80-те години на миналия век.

    Този по-хладен поток идва от Северния Атлантически океан, на повече от 966 километра на юг от ледника, според данни от океанската мисия OMG на НАСА и други наблюдения.

    Находката тотално изненада учените. "Първоначално не вярвахме в това", твърди водещият изследовател Ала Хазандер, учен в Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена, Калифорния."С голяма сигурност преполагахме, че Якобсхавн ще продължи да работи, както през последните 20 години. Но студената вода не е еднократна. Данните от OMG показват, че водата е студена вече три години подред."

    Изглежда, че студената вода е резултат от климатично явление, познато като Северноатлантическа осцилация (NAO), което кара северния Атлантически океан бавно да превключва между топла и студена вода веднъж на всеки 20 години, казват изследователите. Неотдавна започна студената фаза и Атлантическият океан се охлажда като цяло. Допълнителното охлаждане на водите около югозападния бряг на Гренландия забавя топенето на ледника.

    Но тази промяна няма да трае вечно. След като премине студената фаза на NAO, Якобсхавн вероятно ще започне да се топи по-бързо и отново ще изтънява, казват изследователите.

    В  дългосрочен план океаните се затоплят, казват изследователите. Океаните имат толкова голямо влияние върху ледниците и като цяло това е лоша новина за ледената покривка на Гренландия. Огромна загуба на лед… после малко натрупване

    Учените наблюдават Якобсхавн с безпокойство от десетилетия. След като загуби ледения си шелф в началото на 2000-те години,  който забавя изтичането на ледника в океана, Якобсхавн започна да губи лед с тревожна скорост. Между 2003 и 2016 г. дебелината му (от горе до долу) намаля със 152 метра.

    Но през 2016 г. теченията, минаващи покрай южната част на Гренландия към западната й страна, се охлаждат с повече от 1,5 градуса Целзий. Междувременно NAO охлажда Атлантическия океан в близост до Гренландия с около 1 C в периода 2013 - 2016 г. Преди лятото на 2016 г. тези по-хладни води вече достигат до ледника и вероятно са причината за забавянето на загубата на лед в океана, обясняват изследователите.

    Като цяло Якобсхажн е нараснал на височина с около 30 метра между 2016 и 2017 г., установяват изследователите. Но, както вече беше споменато, ледникът все още допринася за повишаването на нивото на океана в световен мащаб.

    Констатациите хвърлят светлина върху това как океанските температури могат да повлияят на растежа на ледника, каза Том Вагнер, учен от НАСА по криосферата, замръзналата част от Земята, който не участва в изследването. "Техните констатации - особено за това колко бързо реагира ледът, ще бъдат важни за прогнозиране на повишаването на морското равнище както в близкото, така и в далечното бъдеще."

    Проучването е публикувано в Nature Geoscience, се казва в съобщение на НАСА.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини