ЕП все пак дебатира днес пакета "Мобилност"

Европейския парламент отлага за 1-ви април гласуването на промените в правилата за дейността на международните превозвачи по пакета "Мобилност", съобщава председателят Антонио Таяни в Страсбург.

Ефективно гласуване вече не може да се случва по този начин може да се окаже, че в крайна сметка никой вече не знае какво се гласува, съобщава германското издание "Цайт".

Днес само ще се обсъдят предложените промени, гласуването на 1-ви април би трябвало да е в Брюксел. Таяни възложи на комитета по транспорт да се срещне възможно най-скоро и да преработи пакета, за да може да бъде гласуван през април.

Постъпили са 1224 предложения за изменения на първоначалните текстове, което налага ново заседание на парламентарната комисия по транспорт.

При толкова много текстове, възможностите за грешки при гласуване са големи, коментира Таяни. Ако парламентарната комисия вземе решение по текстовете, гласуването в ЕП може да се насрочи за сесията на 3-4 април в Брюксел.

Планираният за днес протест на българските превозвачи не се отменя.

Рано е да се обявява победа, след като изпуснахме дузпа на празна врата,сега не трябва да допускаме това да се случи, обясни Джамбазки по повод отсъствието на трима български евродепутати, което се оказа от ключово значение.

Премиерът Бойко Борисов заяви във "Фейсбук", че е писал на премиерите на Гърция, Испания, Ирландия, Португалия, Словакия и Хърватия, както и на лидерите на ЕНП партии от тези държави, с молба да подкрепят усилията на българските евродепутати за удължаване на срока за дебати и изработване на едни по-балансирани и справедливи мерки по пакета "Мобилност".

Пакетът "Мобилност", известен още като пакета "Макрон" може да доведе до фалит стотици български фирми, които трудно биха изпълнили новите изисквания за транспортиране из Европа. Според българския бизнес спорни са точките за нощувките в кабината, прибирането в страната, от където е фирмата и прилагането на Директивата за командированите работници при каботажни превози в други страни. Още преди месеци превозвачите ни заплашиха с референдум за излизане на страната от ЕС, ако исканията им не бъдат изпълнени.

В Брюксел по време на обсъждането на промените в ЕП пред сградата имаше протест на транспортните фирми, на него присъства и министър Росен Желязков. Свои представители също така заявиха, че ще изпратят и от БСП, които обвиняват правителството, че е предало превозвачите.

Въпреки че през юни 2018 г. евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков обяви пълна победа по пакета "Макрон", Борисов тогава предупреди, че гласуването на промени в транспортната комисия е само първото и не може да се тълкува като победа над Макрон.

Припомняме, превозвачите се заканиха, че ще блокират София на 16 и 17 май по време на срещата на върха между лидерите на ЕС и Западните Балкани.

Собствениците на транспортни фирми се опасяват, че новите правила, добили известност като "Закона Макрон", ще оставят без работа 120 000 българи.

Според новите правила всеки шофьор ще трябва да се прибира в родината си на всеки 3 седмици, освен това командировъчните на българските шофьори трябва да са равни на командировъчните в дадената държава, което ще натежи административно на фирмите.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини