Домашното насилие разискваха със съдия Монева учениците от Градина

Съдия София Монева, и. д. председател на Районен съд – Първомай, разговаря с учениците от седмите класове за домашното насилие над деца и мерките за предотвратяването му. Всеки седмокласник получи подарък- "Моята книжка за домашното насилие". Инициативата е в рамките на организираната съвместно от Министерство на образованието и науката и Висш съдебен съвет Образователна програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Срещата със съдия Монева е седмата от поредицата планувани срещи, организирани от първоинстанционния съд в рамките на Образователната програма. Децата вече се запознаха с основните понятия в правото, с разделението на властите според Конституцията на Република България, с правата и отговорностите на гражданите според Конституцията на Република България и правата на децата според Закона за закрила на детето, както и с агресията в училище.

Инициативата ще приключи на 16 април 2019 година в обявения от Районен съд – Първомай Ден на отворените врати, когато участниците в Образователната програма ще затвърдят наученото чрез провеждане на викторина и симулативен съдебен процес в Съдебната палата.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини