Съществува повече от една реалност - поне в квантовия свят

Две различни реалности могат да съществуват едновременно, поне в квантовия свят, твърди новопродедено изследване.

Учените провели тестове, за да демонстрират въпрос от теоретичната физика, поставен като обикновен мисловен експеримент преди десетилетия.

Според концепцията двама въобръжаеми учени могат да бъдат прави, независимо че достигат до две напълно различни заключения.

Демонстрирането на това явление на практика поставя под съмнение фундаментални физични закони и подсказва, че такова нещо като обективна реалност не съществува.

Учените провели експеримента “Приятелят на Уигнър”, кръстен на нобеловия лауреат Юджин Уигнър, който пръв споменал за него през 1961. Експериментът се базира на идеята, че един фотон би могъл да съществува в две различни състояния.

Според законите на квантовата механика, тази суперпозиция означава, че поляризацията на фотона – или оста около която се върти – е едновременно вертикална и хоризонтална.

Друг учен, обаче, който също измервал фотоните открил, че полязирацията им е или само вертикална, или само хоризонтална.

Въпреки противоречащите си резултати, и двама учени са прави.

Учените от новото изследване успели до повторят експеримента, използвайки истински фотони и оборудване, олицетворяващи Уигнър и приятеля му.

Така потвърдили, че двете реалности описани от Уигнър са истина.

Макар експериментът и резултатите от него да изглеждат много далеч от ежедневния живот, те повдигат важни въпроси пред физиците, относно характера на реалността.

“Научните методи разчитат на факти, придобити в резултат на многократни измервания и приети единодушно и независимо от хората, достигнали до тях”, казват авторите на доклада.

Ролята на квантовата механика е да опише света в толкова дребни мащаби, при които конвенционалните физични закони вече не важат. Ако измерванията в тази област не могат да се смятат за абсолютни, това би могло да промени начина, по който оперира дисциплината.

Източник: independent.co.uk
 

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини