По Черноморието вече търсят работна ръка

Търсенето на сезонни работници по Черноморието започна, съобщи News.bg.

Най-много са свободните места за сервитьори, бармани, готвачи, камериерки и администратори.

И тази година се очаква да има недостиг на работна ръка през лятото. Този недостиг ще се компенсира от работници от Украйна и Молдова.

Работодателите по Черноморието обаче се оплакват, че проблемът е системен и става все по-трудно да се намерят кадри изобщо.

"Всяка година става все по-трудно. Липса на кадри изобщо, не на квалифицирани кадри, а изобщо на кадри. Всички млади хора бягат. Най-добре проблемът с образованието и квалификацията се решава, когато държавата се намеси, когато има държавна политика", заяви пред БНТ хотелиерът Атанас Карагеоргиев.

Заплащането, което се предлага в зависимост от позицията, е около средната работна заплата за Варна - около 800 лева. Според работниците това е крайно недостатъчно.

"Свидетели сме, че и в последните години заплащането има минимален ръст нагоре. Постепенно работодателите свикнаха с идеята, че трябва да дадат малко повече пари, за да си запазят кадрите", коментира пред обществената телевизия директорът на Регионалната служба по заетостта в морската ни столица Божидар Михайлов.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Fb
    FB
    3 0
    16:31, 17 мар 2019
    Кой ненормалник ще ти работи за 300 - 400 EUR ?
Последни новини