Ново изследване подновява дебата за ползата или вредата от яйцата

Полезни или вредни са яйцата - богат източник на протеин, но съдържащи и потенциално вредния холестерол, е тема, която се разисква отдавна. Ново изследване вероятно ще поднови този дебат, съобщават Асошиейтед прес и Франс прес, позовавайки се на публикация в изданието на Американската медицинска асоциация.
 
Анализ на данни от шест проучвания, обхванали 30 000 американци, показва, че консумацията на половин допълнително яйце дневно е повишила риска от сърдечносъдови заболявания с 6 процента и от преждевременна смърт с 8 процента за периода на изследването.
 
Резултатите сочат също, че набавянето чрез храната на допълнителни 300 мг холестерол дневно е свързано със 17 процента по-висок риск от сърдечносъдови заболявания. Въпросното количество обаче е двойно по-голямо от това, което консумира на ден средностатистическият американец.
 
Том Сандърс, диетолог от Кралския колеж в Лондон, обаче отбелязва, че настоящите резултати се различават съществено от тези от мащабно американско изследване от 1999 г., което не установява подобен ефект. Британският специалист смята, че въпросните резултати са валидни само за САЩ, където се консумират повече яйца и месо в сравнение с Европа.
 
Скорошно китайско проучване дори установи, че холестеролът понижава риска от болести на сърцето.
 
"Яйца в умерено количество? Три или четири седмично? Няма проблем. Това е в съответствие с актуалните хранителни препоръки за Великобритания", казва Сандърс. Във Франция се отхвърля идеята, че човек не трябва да яде повече от две яйца седмично. Според хранителните препоръки за страната продуктът може да се консумира редовно.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини