Терорът няма религия

Западът винаги е свързвал тероризма най-вече с исляма. Но атентатът срещу мюсюлмани в Крайстчърч показва, че ислямофобията е не по-малко опасно явление, пише в коментара си главната редакторка на ДВ Инес Пол.

Мишената на терористичното нападение в Крайстчърч бяха молещи се хора в Божи храм. На такива места хората се чувстват сигурни, без да подозират всъщност колко са уязвими. Те са най-лесните жертви, които можем да си представим. 

Терорът може и да сплотява

Казваме, че всички сме равни пред Бога. Това се отнася и за страданията, и за терора, които обединяват хората и ги карат да се възприемат като равни. Нападателят е планирал най-старателно действията, включително това как да разпространи своето деяние в интернет. Но той е пренебрегнал един решаващ елемент: терорът цели да разделя хората, но той може и да ги сплотява.

Дали атеист, християнин, евреин или мюсюлманин - няма никакво значение с оглед на заплахата. Терорът не прави разлика между различни религии, културни идентичности или националности. Нито пък има значение кой къде е роден или колко дълго е живял някъде.

Не може да има двойни стандарти

Добре е, че нападението в Крайстчърч беше осъдено от международната общност така единодушно, както и ислямистките терористични нападения в Париж, Брюксел, Лондон, Мадрид или Берлин. Когато говорим за тероризъм, когато невинни и нищо неподозиращи хора биват брутално избивани, тогава не може да съществуват двойни стандарти!

Ислямофобията е опасно явление, на което ние на Запад трябва да обърнем внимание също толкова сериозно, колкото и на малката, но много опасна група от склонни към насилие екстремисти сред мюсюлманите.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини