С фиданки пауловния, произведени в Първомайско, всяка година се засаждат 750 дка гора

    Всяка година се засаждат плантации за дървен материал в България, Хърватска, Румъния, Киргизстан, Германия и Белгия с близо 60 000 фиданки пауловния, отгледани в Първомайско. За да си го представите – това е около 750 дка гора.

    Човекът с най-голям принос за създаването и развитието на този бизнес в района е инж. Лозан Лозев, или както приятелите го наричат – Лозко. Той разказва, че освен разсадника, който е около 35 дка, има и площи с трайни насаждения. Най-старата и успешна плантация е от 7 дка в землището на Любеново. Дръвчетата в нея са на възраст между 3 и 5 години, като сред тях имаи внушителни екземпляри, с обиколка на дънера над 1 метър. От миналата година масив от 20 дка от пауловния израства близо до село Православен, а тази година се изгражда плантацияна нови 55 декара в землището на Първомай.

    Пауловнията е позната в България още през 70-те години на миналия век, разказва Лозев. Тогава правителството обмисля какви дърветада засади, за да задоволи необходимостта от дървен материал за бързо растящите строителство и икономика. Колебанията на специалистите от института „Пушкаров“ са били между топола и пауловния. Накрая тополата е предпочетена, може би защото това са сеели руснаците край реките Волга и Дон. Ако идете до Марица ще видите, че зоната между дигата и реката е засадена точно с тополи. Следва дълъг период на забрава на пауловнията. Тя навлиза в България отново преди около 10 години. Най-старите насаждения са за дървен материал, създадени някъдеоколо 2008 г.
     

    Лозан, научава за пауловнията през 2011 и още през 2012 започва залесяването напървата си горичка. Бързо се осведомява какви са характеристиките ѝ и е силно впечатлен – като се започне от изключително бързия растеж: екземплярите достигат дебелина над 40 сантиметра в диаметър,още на 8-9 година от растежа, срещу 20 години при тополата. Също така при отрязване дървото не умира като всяко друго, а пониква нов филиз и се възстановява, за това е известно като Феникса сред дървесното царство. Непретенциозно е към почви, но не харесва да задържа вода около корените. Произвежда 10 пъти повече кислород от който и да е друг дървесен вид, и същевременно напролет цъфти с красиви огромни гроздове от розови и виолетови камбанки, с прекрасно ухание.. Пауловниите не са капризни на климатични явления като вятър, слана и градушка. Това допълнително ги прави примамлива за отглеждане култура заедно. А те са и с изключително ценна дървесина, която има най-доброто съотношение на здравина към тегло.

    „Много ми е трудно да кажа колко пари и усилия съм вложил в това начинание“, споделя Лозан. Първите две години сумата надхвърли 100 000 лв.,но отдавна вече съм на печалба и бизнесът се самофинансира. По моя сметка посаждането на един декар гора струва около 600 лева, а после идват разходите по обгрижване – борба с плевелите, поливане, торене. Погледнато обективно, разходите и работата по отглеждането на дърветата са значително по-малко от други култури, които са типични за региона – било то зеленчуци, овошки, фъстъци или тютюн. Въпреки това грижи, и то не малко, са си необходими – това е урок, който научихме точно като допуснахме грешки.“ разказва още Лозан.

    Отчетири години съвместно с издателство , провеждат инициатива „Засади дръвче, помогни на природата”, като подаряват фиданка от пауловния на училища, включили се в инициативата и заявили желание да направят училищната среда по-зелена и чиста. До сега, през четирите години на инициативата, са подарени точно 2896 фиданки. Само в СУ „Асен Златаров”- Първомай, са засети 20 бр., като всяка година броят включващи се училища в инициативата нараства. Екипът е изключително горд с това което прави, защото така създава красота и радост за хората.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Пе
      Пешо
      1 -1
      08:34, 14 мар 2019
      ХЪРВАТИЯ не Хърватска на Български е Хърватия .
    • 2
      56
      567
      4 0
      20:05, 14 мар 2019
      Браво!Точно такива хора трябват на града!
    • 3
      Гл
      Гласът на хората
      2 0
      21:25, 17 мар 2019
      Предлагаме дружно да номинираме и изберем за кмет на община Първомай инженер Лозан Лозев!
    Последни новини