Пилоти се жалвали от проблеми с Boeing 737 Max месеци преди смъртоносната катастрофа

Няколко пилоти подали поне 5 оплаквания относно самолетите Boeing 737 Max 8 месеци преди смъртоносната катастрофа на етиопските авиолии – вторият инцидент с този модел през последните месеци.

Един от капитаните дори нарекъл ръководството за полети “неадекватно и престъпно оскъдно”.

Оплакванията касаят основно автопилота на Max 8, чиято работа бе поставена под съмнение след катастрофата с полет 610 на Lion Air през октомври. И в двата инцидента участваха самолети Boeing 737 Max.

Според черната кутия на борда на полет 610 на Lion Air, самолетът е бил насочен към земята, най-вероятно заради неизправни сензори в автоматизирана система, дефект, проявил се секунди след излитането от Джакарта. Всички 189 пътници загинаха при катастрофата.

Говорител на етиопските авиолинии заяви, че приликите между двата инцидента са “съществени”.

Пилотът на етиопските авиолинии е имал проблем с контролирането на самолета, затова помолил да се върне в базата.

В едно от оплакванията друг пилот описва проблем по време на излитането. След активиране на автопилота, носът на самолета внезапно се насочил надолу, задействайки алармата.

Проблемът бил решен едва след изключване на автопилота.

Друг пилот, управлявал Max 8 се оплакал през ноември, че е неразумно негови колеги да бъдат допускани до пилотските кабини на тези самолети без подходящо обучение или разяснение по какъв начин системата на Max 8 се различава от тази в предишните модели.

Негов колега имал проблем със системата, задаваща автоматично мощността на двигателя. Той бил разрешен едва когато пилотът преминал на ръчен режим.

Разследването на причините за катастрофата със самолета на етиопските авиолинии продължава. Междувременно всички самолети Boeing 737 Max бяха приземени.

Акциите на Боинг се сринаха с около 15%.

Компанията вече обяви, че ще оборудва самолетите Max с усъвременена система за контрол на полетите през идните седмици. Не е ясно дали ще бъдат извършени физически промени по самолета.

Експерти изтъкват, че Боинг трябвало да променят начина на монтаж на по-големите и енергийно ефективни двигатели в Max. Тази промяна, обаче, нарушила центъра на тежестта на самолета, карайки носа на апарата да се насочи нагоре по време на полет и увеличавайки вероятността от загуба на скорост.

Източник: businessinsider.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини