Красота, създадена с игла, ни предлага Тоска Славова

Изображение 1 от 2

    Прдставяме Ви Тоска Славова, която мнозина познават като бюджетар в общинта, едно ново амплоа. Преди няколко месеца тя впечатли прителите си във фйсбук, а и не само тях с ръчно избродиани от нея сувенири и бижута. Тоска – „Жената-бюджет“, която години наред разпределяше средствата в хазната напусна поста си през август и стана преподавател по икономически дисциплини. Психическото натоварване от служебните си задължения тя бори чрези свое старо хоби:

    Бродерията е магия!- разказва тя - Открих я още в 6 или 7 клас, когато с моя приятелка започнахме да бродираме карета с българска шевица. От тогава тя е моето хоби и начин да се разтоварвам от коренно различната ми професия на финансист. Във времето премина в бродерия на гоблени, първо по-простички, а в последствие все по-сложни. В момента имам колекция от повече от 30 гоблена. През последните 3-4 години отново се завърнах към любимата си шевица, но вече с желанието да покажа, че тя може да бъде модерна и че има място за нея тук и сега!

    Така се появила и идеята – българската шевица да присъства не само по дрехите и каретата, да намери приложение в съвременни и актуални предмети:

    „Изработвам магнити, картички и други сувенири, които ми предоставят възможност за ново приложение на българската везба. През последния месец с много любов и удоволствие изработих най-различни мартенички с шевица, които надявам, че радват притежателите си и носят здраве и късмет!

    Благодарение на съвременните възможности, които ни предоставят социалните мрежи се свързах с други жени, които също като мен творят красота с игла. Привлечена от безспорните качества на българската шевица у мен възникна желанието да я възродя, отреждайки и достойно място в съвремието.

    Освен в мартенички и сувенири разпознаваме шевиците на Тоска и в съвременни дамски украшения:

    „Последната ми тръпка и лудост е изработката на бижута с българска шевица. Като допълващ елемент към цялостната визия те позволяват да бъдат съчетани с всяко модерно облекло. Те придават завършен характер на цялостната визия с нотка на народност. Те са малко, но важно допълнение, което носи изяществото и положителната енергия на народните носии, но без да се натрапват позволяват на модерния човек да запази или да подчертае своята индивидуалност и своя произход!

    В края на месец февруари Тоска Славова показа избродирани от нея красоти в занаятчийски базар в Пловдив

    Наскоро се включих в базар за ръчно изработени неща, където моите творения бяха приети с интерес. Имам и страничка във фейс бук "Tosita Art - красота създадена с игла", където могат да се видят нещата, които създавам. Сувенирите и бижутата са изцяло ръчно изработени от мен с много желание, търпение, любов и сръчност.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини