Българската петролна и газова асоциация предупреждава за криза на пазара с горивата

От Българската петролна и газова асоциация предвиждат криза на пазара с горивата.

Такава прогноза направи в сутрешния блок на bTV  експертът от асоциацията Светослав Бенчев. Той допълни, че има опасност много обекти да затворят.

„Голяма част от бензиностанциите ни ще затворят, защото няма да имаме възможност да изпълним изискванията. Налагат се промени в софтуера. По-малките обекти пък трябва да си купят изцяло ново фискално устройство”, поясни Бенчев.

Той се обърна с молба към Бойко Борисов да бъде направено среща и да бъдат чути аргументите им,  за да може срокът да бъде удължен с 2-3 месеца.

Експертът показа няколко писма, които са изпратени до финансовия министър и до премиера и които не са получили отговор.

Относно повишаването на цените на горивата Бенчев коментира, че това е нормално, след като има повишаване на цената на суровия петрол.

Припомняме, че за месец повишението е с над 0,10 лв. за литър. Най-масовият бензин А95 се продава средно за 2,08 лв. за литър. За сравнение в началото на миналия месец цената е с 0,11 лв. по-ниска. Дизелът пък вече е 2,28 лв. литър. За месец поскъпването отново е с около 0,11 лв.

„Причината е повишаването на котировките на суровия петрол. За последния месец те са с около 16% нагоре. Нашите цени по бензиностанциите са се повишили съответно с 5% и 6% за бензина и дизела”, поясни експертът.

По думите му от няколко дни се наблюдава понижение на цената на суровия петрол, но това трябва да се превърне в постоянен тренд от около 10-14 дни, за да може да се отрази върху цената на горивата.

Светослав Бенчев заяви още, че новото поколение биодизел е двойно по-скъп от конвенционалния. Става въпрос за европейски изисквания за намаляване на емисиите въглероден двуокис и България трябва да изпълни задълженията си.

„Това ще помогне глобално срещу промените в климата, но няма да помогне за намаляването на фините прахови частици и проблемите с въздуха в големите градове. Ще повиши обаче разходите ни”, каза експертът.

Източник: http://btvnovinite.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини