Петролът пак тръгна нагоре. Неочакван спад на запасите в САЩ

Петролният пазар в сряда продължава подема си благодарение на данните на Американския институт по петрола за неочакваното съкращаване на запасите в САЩ.

Цената на априлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта се покачи с $0,43 - до $65,64 за барел. В хода на търговията във вторник тези контракти поскъпнаха с $0,45 - до $65,21 за барел.

 

Стойността на американския еталон WTI на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се повиши с $0,49 до $55,99 за барел. Вчера цената му се покачи с 2 цента, до $55,50 за барел.

В понеделник президентът на САЩ Тръмп изрази недоволство от текущото равнище на петролните цени, което той смята за завишено, апелирайки към ОПЕК да се успокои. В резултата на тези призиви петролът поевтиня значително. Но вчера котировките на суровината отново тръгнаха нагоре.

Запазва се очакването, че страните участнички в пакта ОПЕК+ ще продължат да ограничават добива и износа на петрол, опитвайки да балансират търсенето и предлагането на по-високото ценово равнище.

По оценка на API стоковите запаси от суровината в САЩ през миналата седмица са се съкратили с 4,2 млн. барела, на бензин с 3,8 млн. барела, а запасите от дестилати са се увеличили с 400 хиляди барела.

Сега вниманието на трейдърите е насочено към излизащите по-късно днес официални данни на енергийното министерство за състоянието на запасите в САЩ през миналата седмица. Експерти, анкетирани от Informa Economics, прогнозират ръст на запасите от 3,5 млн. барела.

Източник: money.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини