Премиера на LG G8 с безконтактно управление и акустичен дисплей

След сгъваемите смартфони на Samsung и Huawei, които дефилираха на Световния мобилен конгрес в Барселона, LG лесно спечели сърцата на пазарните наблюдатели, като показа своя нов модел G8 ThinQ.

Иновативният смартфон се отключва безконтактно и донякъде се управлява безконтактно – само с жестове във въздуха. За несвикналия потребител усърдното ръкомахане граничи с фитнес, но по-късно човек се научава как да „жестикулира“ правилно, почти като магьосник над тайнствена отвара.

G8 ThinQ се отключва чрез биометрика, като този път технологията изненадва: сканират се не лицето или пръстите, а системата от вени в ръката. Мрежата от вени в човешкото тяло е също толкова уникална, колкото е тази на ириса в окото, затова може да се използва за разпознаване, казват от LG. Това става дистанционно: дланта се изправя на 15-20 сантиметра пред камерата за 2-3 секунди.

Две приложения в отключения телефон могат да се контролират без докосване, само с жестове във въздуха. Те се избират от самия потребител. Оттам насетне командите се подават чрез махане на около педя разстояние пред екрана.

Ако, например, предпочете приложението за снимане, потребителят може да „щрака“, без изобщо да пипа дисплея – и безспорно това ще прикове погледите на околните, защото жестът във въздуха изглежда зрелищно.

Сензорът „Time-of-Flight“ (накратко ToF) позволява сигурно разпознаване на лицето и отключване чрез 3D сканиране. Телефонът излъчва инфрачервена светлина, която отскача от лицето и чрез отражението се формира триизмерен образ. Това позволява отключването чрез лицево разпознаване да работи дори при слабо осветление.

Останалите характеристики на устройството бледнеят пред въздушно-жестовото управление, но си струва да се каже, че озвучаването също е нетрадиционно. Целият екран на телефона всъщност е една голяма тонколонка, бълваща звук за мобилното парти на своя собственик.

Далеч по-обикновен на този фон изглежда другият нов модел на LG, V50 ThinQ. Само на пръв поглед, защото в него е вграден 5G модем на Qualcomm, което го прави един от първите 5G телефони, а приставка, подобна на калъфче, го допълва с втори дисплей.

V50 ThinQ, изглежда, е отговорът на LG срещу модата на сгъваемите екрани. Последната за момента всява повече смут, отколкото ентусиазъм, най-вече заради зашеметяващите цени, обявени от производителите (>2000 евро). 

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини