Борисов на срещата на върха между ЕС и Лигата на арабските държави

Изображение 1 от 3

    Преди началото на срещата на върха между държавите-членки на Европейския съюз и държавите-членки на Лигата на арабските държави в египетския град Шарм Ел-Шейх министър-председателят Бойко Борисов проведе двустранни срещи с емира на Кувейт Сабах ал Ахмад ал Джабер ас Сабах и с вицепремиера за международните отношения и сътрудничеството на Оман Асаад Бин Тарик.

     Българският премиер изрази надежда, че срещата на върха между държавите-членки на Европейския съюз и държавите-членки на Лигата на Арабските Държави ще протече в дух на сътрудничество и доверие. Това ще покаже, че въпреки различията помежду ни, можем да водим честен и открит диалог, изтъкна премиерът Борисов. По думите му Европейският съюз и Лигата на Арабските Държави се сблъскват с редица общи проблеми, което прави евро-арабските отношения изключително важни.

     Работих много за тази среща, така че Европейският съвет да сме тук сега. Независимо от диаметрално противоположните мнения и отношения в този край на света, те са много важен партньор, заяви министър-председателят на България.

    Има много спорове, тази част на света е такава и по-добре е да говорим с тях, да внушаваме нашите ценности, да опитваме да помагаме, отколкото да има скъсани контакти, добави премиерът Борисов.

    Борисов изтъкна приятелските си отношения с президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси, с когото е провел среща преди началото на днешния форум. Това е признание при него да дойде Европейският съвет, добави премиерът.

    Българският министър-председател отбеляза, че страната ни води прагматична и балансирана политика и сме изградили еднакво добри отношения със страни като Египет и Турция, Иран и Израел, Косово и Сърбия, САЩ и Русия. Отношенията ми са такива, че да не излагаме на риск България в едната или в другата посока, точно обратното, подчерта премиерът.

    На въпрос за отношенията на страната ни със Саудитска Арабия, министър-председателят Борисов заяви, че се работи по много инвеститорски теми. Специално акцентира върху енергийната сфера, където има проявен интерес от тяхната държавна енергийна компания към газовия хъб на наша територия.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Коментари в сайта

    Последни новини