Ракова диагностика: тези пет метода спасяват животи

Рак на гърдата, рак на кожата, на простатата, на шийката на матката или на дебелото черво: тези пет ракови заболявания могат да бъдат диагностицирани в начален стадий. А това спасява животи!

Ранното диагностициране на раково заболяване е изключително важно. При него се откриват дори и най-малките промени в тъканите - в момент, в който те все още не причиняват болки или други оплаквания. В повечето случаи на този етап пациентите изобщо не подозират за опасността.

В началния стадий малките и локални туморни образувания в повечето случаи могат да бъдат излекувани успешно. При някои видове ракови заболявания - като рак на дебелото черво, на кожата или на шийката на матката - диагнозата може да бъде поставена още преди туморът да се превърне в злокачествен. На този етап раковите образувания могат да бъдат отстранени оперативно.

Тук Ви представяме петте превантивни прегледа срещу ракови заболявания, препоръчвани от лекарите.

Колоноскопия: рак на дебелото черво

Няма нужда да се страхувате от колоноскопията. Това е напълно безболезнено изследване. При него могат да бъдат отстранени доброкачествени полипи, които могат да бъдат предвестник за рак на дебелото черво. Днес прочистването на червата, което се прави преди колоноскопията, е значително по-приятно, отколкото преди. Докато в миналото се е налагало пациентът да изпие 4 литра течност с Глауберова сол, то днес 2 литра са достатъчни, а разтворът вече не е с неприятен вкус. При един от съвременните методи дори е нужно да се изпият само две дози по 150 милилитра пречистваща течност, а останалото количество може да бъде прието под формата на вода или чай. По време на колоноскопията пациентът е под наркоза и не усеща нищо.

Ракът на дебелото черво е особено коварно заболяване, тъй като в начален стадий болестта протича без никакви оплаквания. Ако заболяването не бъде открито навреме, то води до смърт. Скринингът намалява с 80 процента риска от фатален край.

Скрининг: рак на кожата

Скринингът представлява цялостен оглед на кожата. Изследват се и тези части, до които рядко прониква слънчева светлина, например кожата зад ушите или около половите органи. Дерматологът за секунди разпознава типа кожа и знае на какво трябва да обърне специално внимание. Наличието на бенки или родилни петна означава и повишен риск от развитие на рак на кожата. От рак на кожата са застрашени и хората с бяла кожа и много лунички. При навременно диагностициране шансовете за излекуване надхвърлят дори 90 процента. 

Мамография: рак на гърдата

Мамографията е най-често използваният днес метод за ранно откриване на изменения на тъканите в женските гърди. При него могат да се открият дори бучки или мънички възли, които не могат да бъдат усетени с опипване. При изследването гърдата се притиска между две пропускащи лъчите плексигласови плоскости - за получаването на добри и надеждни снимки на тъканта.

В средата на февруари 2019 беше съобщено, че учени от Хайделберг, Германия, са разработили нов метод за ранно откриване на рак на гърдата - чрез кръвна проба. Той използва тъй наречените биомаркери. Експертите определят новия метод с кръвен тест като "ключово постижение в ранното диагностициране на рака на гърдата". При проведените тестове с 500 пациентки със заболяването, кръвните проби са показали 75% успеваемост в откриването на болестта.

Прегледи срещу рак на простатата

Ракът на простатата е най-често срещаното злокачествено туморно заболяване при мъжете. Обикновено то се проявява след 40-годишна възраст. Затова мъжете на средна възраст трябва непременно да се преглеждат. Понеже в ранната си фаза ракът на простатата не е свързан с някакви по-сериозни оплаквания, често той бива откриван прекалено късно. При прегледа лекарят опипва с пръсти простатата през ануса. Здравата простата е еластична. Ако тя се усеща като твърд възел, това може да е знак за заболяване. Тогава задължително простатата се изследва и с ултразвук.

Чрез специален тест, наречен простатно-специфичен антиген (ПСА), се установява съдържанието в кръвта на вид протеин, който се образува в простатата. Завишените стойности на този протеин са знак за тревога.

Намазка: рак на шийката на матката

Много жени в активна полова възраст се зарязават поне веднъж в живота с човешкия папиломен вирус HPV (Human Papilomavirus). HPV инфекцията най-често е преходна, протича без оплаквания и не води до злокачествени усложнения. Но понякога вирусът може да предизвика и рак. Превенцията включва вземането на проби от шийката на матката, които се изследват лабораторно. Така могат да бъдат открити изменения в клетките, което увеличава шанса за ранно диагностициране на рак на шийката на матката.

Лош резултат от изследването обаче не означава автоматично раково заболяване. Дори и да бъде установен рак в начален стадий, заболялата тъкан може да бъде отстранена изцяло. За намаляването на риска от заразяване с HPV се препоръчва имунизация при момичетата и младите жени.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини