Ще глобяват наред за жабите и къпането на Беър Грилс

Проверяват се трима служители на Национален парк "Рила"парка, които са следили процеса на заснемане на филма на пътешественика Беър Грилс, заради нарушения при който бяха издадени актове за финансова санкция. Глобата е в размер от 1000 до 10 000 лева, а ако се окаже, че служителите имат вина, ще има дисциплинарни наказания, заяви директорът на парка Красимир Андонов в сутрешните блокове на bTV, NOVA и БНТ.

"Снимачният екип е бил предупреден какво може и какво не може да прави в парка. Издали сме индивидуален административен акт, в който са посочени всички забрани. Въпреки това, те са нарушили правилата", категоричен беше той.

В част от сцените се вижда как известният водещ на поредици за оцеляване в дивата природа плува в Каракашевото езеро, което е забранено за влизане, пали огън в националния парк, лови и яде жаби. Това са драстични нарушения според правилника на парка.

"Има три типа нарушения - издадени са три типа наказателни решения към юридическо лице и санкциите ще са в размер от 1000 до 10 000 лева", поясни Андонов.

Той уточни обаче, че още се изясняват обстоятелствата около заснемането и дали жабите са донесени от продукцията, или са ловени на място.

Още вчера от телевизионния канал "Дискавъри", който излъчва продукцията заявиха вчера, че всички действия на екипа са били под контрола на служители на парка.

Антонов потвърди, че е имало трима служители, които са наблюдавали целия процес на заснемане, но подчерта, че е разговарял с тях и те са били категорични, че пред очите им Беър Грилс и Дерек Хъф нито са палили огън, нито са ловили жаби и още по-малко са плували в езерата.

"Предполагам, че самите кадри са заснети в период извън регламентирания за заснемане на филма. Проверката ще установи това", допълни Андонов, като коментира, че вероятно това е станало по изгрев слънце - а на тях им е било разрешено да снимат от 8 часа.

По думите му е възможно Беър Грилс и партньорът му да са замърсили езерото, тъй като са влезли във водата с раниците си.

"След като има нарушение, трябва да има и глоба. Преди известно време имаше хоро в езерото "Бъбрека". Наложена е глоба, но тя все още не е платена. Ако това не се случи, ще предприемем мерки чрез НАП. Тепърва предстои да се прецени какъв ще бъде размерът на санкцията, която трябва да плати екипът на Discovery Channel", каза още Андонов.

Според еколога Владимир Милушев няма нарушаване на екоравновесието, но има нарушаване на режима и нормите на националния парк и трябва да има наказания.

Вчера "Дискавъри" съобщиха, че при заснемането на епизода снимачният екип на предаването е бил придружаван от служители на парка и всяко заснето действие е съгласувано със съответните отговорни лица.

От компанията уточняват, че за реализацията на продукцията са издадени всички необходими административни документи и специални разрешителни от страна на природния парк, а цялостното заснемане е проведено под наблюдението на определените от парка отговорни служители.

Длъжни сме да уточним също така, че самата поредица не е продукция на Discovery Communications, а е външна такава, се казва в позицията на компанията, откъдето допълват: "Вярваме, че красотата на България заслужава да бъде представена по достоен начин не само у нас, но и в целия свят, което е основна цел и задача на този конкретен епизод."

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Да
    Да
    15 -1
    15:05, 22 фев 2019
    Човека реклама ви направи.. Вие тапанари такива.. Глобяваите циганите дето крадат дърва.. Глобяваите тея дето строят наред по горите.. Глобяваите браконерите.. Не ми обяснявате колко голям престъпник е че изял една жаба и се къпал на забранено малумници.. Много по големи проблеми имате.
Последни новини