Откриха нов спътник в Слънчевата система

Учени откриха чисто нов спътник в Слънчевата система.

Новият обект, наречен Хипокамп, е открит да орбитира около Нептун. Това е най-малкият спътник на планетата, държащ се по изключително странен начин, който би могъл да ни разкрие повече за това как се е формирал.

Хипокамп вече е попадал на предишни снимки на планетата. Но техническите възможности на астрономите не им позволяваха да го забележат, едва сега миниатюрният свят ни се разкрива.

Когато космическият апарат Вояджър 2 прелетя покрай Нептун през 1898, той забеляза 6 вътрешни луни, орбитиращи около планетата. Всички те много малки и по-млади от Нептун, формирали се скоро след появата на най-големия спътник Тритон.

Новото изследване показва, че има и още една митиатюрна луна, обикаляща около планетата. Това увеличава общия брой на спътниците на Нептун до 14 и хвърля нова светлина върху огромната планета.

Откритието било направено благодарение на най-новите технологии за обработка на изображения и данни от телескопа Хъбъл на НАСА, които позволили на астрономите да видят вътрешните луни, въпреки високата скорост, с която обикалят около Нептун.

Новооткритият спътник е наречен Хипокамп, на морското създание от гръцката митология. Това е най-малката луна на Нептун с диаметър едва 34 километра.

Луната орбитира близо до Протей – най-големият и най-отдалеченият от вътрешните спътници на Нептун. Вероятно Хипокамп се е формирал, когато от този по-голям обект са се откъснали отломки, в резултат на сблъсък с голяма комета.

Астрономите не изключват и Хипокамп да няма никаква връзка с Протей. Но миниатюрният му размер и странното местоположение подсказват, че се е образувал в резултат на сблъсък, което ще хвърли повече светлина върху това как се е формирала останалата част от системата на Нептун.

На Протей е открит необичайно голям кратер – Фарос, красноречив знак, че луната може да е избегнала на косъм разрушение при сблъсъка.

Ако Хипокамп се е формирал в резултат на колизия, е много вероятно и другите луни да са се образували след сблъсъци с комети.

Източник: independent.co.uk
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини