В Канада разследват кражба на вода от айсберг

Полицията в канадската провинция Нюфаундленд и Лабрадор полиция разследва кражбата на ваода от айсберг за над 9 хил. долара, съобщава. CBC News.

Неизвестни са откраднали около 30 хил. литра вода от разтопен айсберг. Тя била предназначена за производство на водка. Полицията работи по версии с автоцистерна и ремарке за трактор.

Представител на компанията, която извършва добива на чиста вода от айсбергите, казва, че по време на транспортирането ѝ открадната вода вече се е развалила и е загубила свойствата си. "Господи, какво смятат да правят с нея?", недоумява той.

Водата от айсбергите се цени заради своята чистота и се използва при производството на алкохолни напитки от премиум клас, козметични продукти, а бутилирана също е в най-горния клас трапезна вода.

Процесът на получаване на вода от айсбергите е сложен и потенциално опасен, доколкото здравината им е като на бетона. Но получената от тях вода се смята за една от най-чистите на планетата, пише Guardian.

Водата от айсбергите се събира през късната пролет, когато те преминават покрай Нюфаундленд и Лабрадор. Бутилираната вода се продава в цял свят, включително в Китай, Корея и Саудитска Арабия, а цената ѝ може да достигне до стотици долари за бутилка.

Това е първата подобна кражба в Канада. Най-голямата досега е извършена през 2012 година, но на кленов сироп. В Квебек бил обран склад, а отмъкнатото национално богатство възлизало на над 18 млн канадски долара - около $13,5 млн.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини