Порожанов: Резонно е директорите да избират училищен плод и мляко

Промените, които бяха направени само преди ден по програмите за “Училищен плод” и “Училищно мляко” от Министерски съвет, са напълно резонни. За това е категоричен министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. От тук насетне директорите на училищата и детските градини ще взимат окончателното решение за доставчика.

Министърът призна, че предишния вариант за избор, в който акцентът е бил на определени преференции за производителите, не е бил най-удачният. И поясни, че има предвид многото служебни избори на доставчици, които са направени от ДФ „Земеделие“. “Не е работа на Фонд „Земеделие“ да прави служебни избори. Това е една разплащателна агенция и трябва да се занимава с това.“, категоричен бе Порожанов. Министърът добави, че при новите правила директорите ще могат да прекратяват отношения с некоректните доставчици. „ Ако този доставчик, който не е коректен, не доставя два пъти с протоколи на БАБХ качествена продукция, ако има нарушения поне два пъти в графика и не спазва заложеното разнообразие на продуктите, както на млякото, така и за плодовете, директорът има право да прекрати отношенията си него и да направи нов избор. Не е редно при 3500 училища и детски градини в момента, когато се появи проблем в училището X, изведнъж всички да идват да питата министъра на земеделието, разплащателната агенция и БАБХ, какво става“, каза още Порожанов по темата. Той обобщи, че от сега нататък всеки директор ще избира доставчик, ще следи за качеството на продуктите и ще си поеме отговорността за избора, ще има и правото да прекрати отношенията с некоректния доставчик и да направи нов избор.

В отговор на тиражираната в медиите информация, че заради скандалите около избора на доставчици по училищните схеми, които вървят от май месец миналата година, вицепремиерът Валери Симеонов му е поиска оставката през декември, Румен Порожанов отговори: Моята оставка може да я поиска само един човек. И добави, че  по спорната тема с Валери Симеонов имат творчески разговори.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини