6 причини да посетиш TEDxVitosha в началото на март

TED, а оттам и TEDx сцената в световен мащаб има огромна популярност. За щастие и България не е изключение. Повечето от големите градове имат свои издания, а София дори повече от едно.

След по-малко от месец предстои новото издание на TEDxVitosha: еднодневен форум за идеи, които си струва да бъдат споделяни, но и музикални и циркови изпълнения на живо, обяд и активности в паузите.

Конкретната дата за събитието е на 9 март, а мястото е Народният театър. Темата е „Намерете х“ и почти всички лектори вече са обявени, а с тях вече знаем и какво да очакваме.

В случая определено има и какво да се очаква:

Ако първата ви работа сутрин е да си видите Facebook фийда

Много харесваме технологиите, ти също, щом четеш това, но фактът, че първата ни работа сутрин е да си погледнем мейлите и Facebook фийда, не е добър за мозъка. Твърдението не е наше, а на различни учени. Един от тях е доц. Ивелин Сърдъмов, който е преподавал в САЩ (а сега в Американския университет в Благоевград) именно по темата за това, как човешкият мозък реагира на различни стимули. Да ни кажат „Спрете да си ползвате телефоните“ е почти безсмислено, но да чуем всъщност как работи пространството между ушите и защо правим онова, което правим – това вече е смислено.                                                

Историята на Shinder: не е важно да си пръв, а да си единствен

По-добре първи на село, отколкото последни в града? Още по-добре е просто да сте единствени, независимо на какви географски координати. По-рано тази седмица обявиха, че сред лекторите е англичанинът Шед Симоув. Сериен налудничав предприемач, който си пада по създаването на шеговити продукти, най-добре пасващи си в някой Ку-ку магазин… но чували ли сте за Shinder? Това е специалното dating приложение, в което Шед е единственият мъж. Една от бизнес стратегиите му е да създава свое собствено населено място – за да се върнем на оригиналната метафора – и да създава правилата сам.

Вярваш, че има значение дали Източна Европа е на световната tech карта

България и регионът отскоро се приемат като смислена дестинация за инвеститори и технологични компании и двама от лекторите имат пряк личен опит. Единият от тях е Калин Радев, основателят на Software Group – българска компания, чиито клиенти са предимно извън страната и стигат чак до Вануату. С какви стъпки да расте бизнесът ви, независимо дали е в IT сферата, сайт за онлайн търговия или просто пекарна – това е тема, в която има опит. Другият лектор в сферата на новите технологии е основателят на Brand Minds Флавиу Чичиреан. За незапознатите ще кажем само, че Brand Minds е нещо като румънски вариант на Webit, имаха издание и в Азия. Да, май няма нужда да казваме повече.

Игрите не са само за забавление

Ако в HiComm говорим за игри, обикновено са намесени конзоли, екрани, MPC, виртуални реалности. Само че когато TEDxVitosha (поне през 2019 г., иначе не се ангажираме с прогнози) говорят за игри, те имат предвид… игра. С пластилин. И то с бизнес цели. Датчанката Тина Клеменсен е аниматор, но преди време отваря собствена компания, която прави работилници за по-успешен бизнес. Както самата Тина казва, „Най-много обичам да гледам мъже в костюми и жени на токчета, които се заиграват като деца и изразяват бизнес целите си с малки куклички от пластилин“.

Активностите на партньорите на събитието

Основният двигател на всяко TEDx събитие са лекторите и идеите, разбира се, но второто важно са активностите. Те се случват между сесиите и включват игри на организаторите, както и такива, вдъхновени от партньорите на събитието. Като имаме предвид кои са те тази година, очакваме хубави изненади, а вероятно и страхотни подаръци.

Не всичко е иновации, понякога трябва и шоу

Сред обявените лектори има и няколко изпълнители: деца, които свирят на пиано, циркови артисти, за куклите на Тина вече казахме. Та мисълта ние е, че човек и добре да живее във виртуалния свят, ще оцени благата му двойно повече, ако е имал време и за антракт. И в световен мащаб самите TED залагат на музикални и други артистични изпълнения, така че не е изненада, че и местно организираното издание също прави паузи от темите с изпълнения на живо.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини