Фискално бедствие. Некадърно, на места злонамерено, инквизиращо българския бизнес

За отлагане и преработка на НАРЕДБА Н-18 за касовите апарати настоява бизнесът. 

Некадърно, на някои места граничещо със злонамереност, инквизиращо българския бизнес. С тези думи окачестви реализацията на Наредба Н-18 по време на публичната дискусия, председателят на Българска стопанска камара Радосвет Радев.

БСК по принцип приветства замисъла на Наредбата, който е да бъде полезна за хората в светлата част на бизнеса. Но с това свършават позитивите. 

Много е вероятно България да стане черна дупка на картата на инвестициите, защото тази наредба не защитава търговската тайна. Това би спряло всеки инвеститор. Няма никаква гаранция, че „едни сръчни момчета от НАП“ няма да продадат информацията за това, което той е градил с години. „Друг въпрос е, че фикализацията на оборота най-често води до изчезване на самия оборот. И тогава, какво да вземат?", са част от думите на Радев, с които бе открита дискусията. Неин домакин е БСК.

На дискусията не присъства представител на НАП, нито на Министерство на финасите.

Изнесени бяха резултатите от проучване, за което БСК е поело ангажимент на консултативния съвет с НАП, МФ и 18 браншови организации.

От анкетираните само 2% не са запознати с наредбата. Но цели 44 % казват, че не знаят какво трябва да направят.

Първият срок по наредбата е 31 март за регистрираните по ДДС.

Общо измененията в наредбата ще засегнат около 380 хил. устройства. Очакваната цена за реализацията на изискването на наредбата относно фискалните устройства е около 2 400 лв. и това са разходите не само за самия касов апарат, а съпътстващи – софтуер, мигриране на данни, реорганизация.

78% използват софтуер за управление на продажбите в търговските си обекти. В един от мотивите на МФ, публикувани миналата година, се казваше че има едва 40 хил. фискални принтера  Разминаването е голямо с резултатите на проучването.

Проучването показва, че необходимото време за внедряването на такъв софтуер е 12 месеца за 46% от анкетираните, 18 месеца, според 36% от респондентите. Става дума за минимален срок, който те е трябвало да посочат.

Едно от големите притеснения на бизнеса е свързано със заложеното в Н-18 задължение за свързване на СУПТО с касовите апарати и предоставяне на source-кода, който представлява обект нa интелектуална собственост. 71% от анкетираните заявяват, че имат притеснения от изтичане на чувствителна фирмена информация, съдържаща се в използвания от тях СУПТО, вкл. рецептурници, търговски надценки и отстъпки, лични данни на клиенти и пациенти (при личните лекари), и т.н.

65% от анкетираните заявяват, че няма да успеят да изпълнят изискванията на Н-18 в нормативно определения срок (31 март 2019 г.), а други 27% се затрудняват да преценят. Едва 8% декларират готовност да отговорят на изискванията в срок.

Над 90 представители на браншови организации и фирми от почти всички сектори на икономиката се включиха в дискусията във връзка с влизащите в сила нови изисквания към касовите апарати. Целта бе да се потърси разумен изход от създалото се напрежение сред бизнеса във връзка с прилагането на Наредба № Н-18/2006 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства.

Заради множеството неясноти, заради ограничаването на стопанската инициатива, нарушаване на основни права и свободи, гарантирани от националното и европейското законодателство, заради несъразмерност и нецелесъобразност, дискриминация и редица други причини, Наредбата може и ще бъде оспорена пред съответните органи (например, Европейската комисия, Върховния административен съд, Комисията за защита на конкуренцията и др.)“, сподели адв. Валентин Савов – председател за България на Международната данъчна асоциация (IFA). 

Председателят на БСК Радосвет Радев обобщи, че вместо към дигитална трансформация тази наредба изпраща българската икономика към дигитална деградация и че може да се говори за ДАНС-анизация на НАП, тъй като приходната агенция ще има практически пълен достъп за следене на бизнеса, вкл. за неща, представляващи търговска тайна, без да има необходимата защита от нерегламентирано изтичане на подобна информация към трети страни.

Под благовидния анонс, че се бори срещу сивата икономика, тази наредба инквизира за сетен път белия бизнес“, заключи Радосвет Радев и настоя за продължаване на диалога с НАП и МФ, независимо от отсъствието им днес. 

Цялата дискусия можете да гледате във видеото. Тя бе предавана онлайн.

„За това цялото безобразие и тотален хаос в НАП трябва да има десетки оставки и дисциплинарни уволнения“, гласи коментар. Други са по-ядни и иронични.

Като цяло общият тон на дискусията е от огорчен и напрегнат до гневен.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини