Пианист свири Бетовен на слоновете (видео)

Видеото е заснето в планините Канчанабури, Тайланд. Пол Бартън свири на пиано FEURICH 122 на Спай, Канта, Намуан и Кат по време на любимата им следобедна закуска от ямс.

Класическият пианист не за първи път свири за слоновете, но сега те възпитано слушат Бетовен. В канала си той има различни други - с "Лунната соната", "Тиха нощ, свят нощ", които слоновете случшат с внимание. В едно от тях 80-годишният сляп Рамсай изглежда харесва бавен пасаж от соната на Бетовен, затова музикантът го повтаря няколко пъти. Видеото с четирите слона пък е импровизация, която Бартън дори не е записал с ноти. То е заснето по покана на проекта "Пасторал" -  музикално-екологична инициатива, с която ООН отбелязва 250-та годишнина на Бетовен през 2020 г.

През 2020 г. светът ще празнува 250-годишнината от рождението на композитора Лудвиг ван Бетховен (1770-1827). Бетовен е роден в Бон, който днес е не само град Бетовен, но и град на ООН и седалище на Секретариата на ООН по изменение на климата.

Бетовен обичал природата. В нея той намирал отмора, усамотение и вдъхновение. Неговата Шеста симфония „Пасторална“ музикално изобразява хармоничното единство между човечеството и природата. Днес природата е под заплаха и човечеството е на път да унищожи своята околна и своято препитание.

Проектът "Пасторалният Бетовен" има за цел да привлече вниманието към темата за „човечеството и природата“, представена в романтичен смисъл в „пасторалната“ музика, и към актуалните въпроси на опазването на околната среда и глобалната устойчивост и постигането на целите на Парижкото споразумение за климата.

Инициативата кани артисти от цял ​​свят да развият и обединят собствените си виждания за хармонично съжителство на човечеството и природата, с изпълненията на пасторали на Деня на Земята (22 април 2020 г.), Световния ден на околната среда на ООН (5 юни 2020 г.) или ден по техен избор преди 5 юни 2020 г. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини