Борисов се срещa с посланика на Великобритания заради отравянето на Гербев

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с посланика на Великобритания Ема Хопкинс, за да обсъдят информация, че един от замесените в случая "Скрипал"е бил в България по времето, когато е отровен оръжейният търговец Емилиян Гебрев.

За срещата съобщават bTV и Нова телевизия.

За случая алармира международната разкледваща група Bellingcat.

Третият руски офицер на ГРУ Сергей Вячеславович Федотов, който е бил във Великобритания по време на покушението на Сергей Скрипал с невропаралитичното вещество Новичок през март 2018 г., е пристигнал в България само няколко дни преди оръжейният търговец Емилиян Гебрев и синът му да се разболеят сериозно. Действието се развива през пролетта на 2015 г. Впоследствие става ясно, че Гебреви са били отровени, но към онзи момент лекарите не могат  да установят произхода на отровата.

Българските служби трябва да си свършат работата и да разследват възможността бизнесменът Емилиян Гебрев да е бил отровен. Това е общото мнение на Александър Йорданов и Ивайло Калфин. Двамата коментираха в студиото на NOVA информацията от Bellingcat.

Случаят предстои да влезе за обсъждане и в четвъртък и в парламентарна комисия, потвърди вчера председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Bившият председател на ДАНС Цветлин Йовчев заяви в неделя, че има основание да се твърди за операция на руското военно разузнаване, която съвпада по време и място с покушението срещу Скрипал, но едва ли е във връзка с нея. Цветлин Йовчев подкрепя тезата, че нападението срещу бизнесмена е солова акция на частни интереси, а не дело на руските служби.

Според Ивайло Калфин обаче, ако военно разузнаване е намесено, то очевидно не е частна поръчва. Калфин не вярва да са намесени държавни структури, в случая - руското ГРУ. Бившият външен и социален министър обаче заяви вярата си в разследващата журналистика. Той е в очакване българските служби да си свършат работата докрай и да излязат с позиция по случая. На въпрос дали случаят е показателен за опита на външни сили да влияят върху изборния процес у нас, Ивайло Калфин заяви, че тук, на Балканите има много интереси и много сили се опитват да окажат влияние, но в крайна сметка изборът се прави от българския народ. Калфин призна, че има много пробойни в законодателството и процедурите.

Александър Йорданов зададе въпрос защо три години българските служби са мълчали, ако са знаели за случая с отравянето на Емилиян Гебрев и защо от медии ние трябва да научаваме тази информация.

Йорданов е склонен да вярва на Гебрев за отравянето и свързва случая с интереса на Русия, както и с опит да се отнемат предприятия за производство на оръжие. По думите му обаче претенциите за лиценз за производство на оръжие са спекулативни, тъй като самите лицензи отдавна са изтекли и не Русия е тази, която ще каже на България какво можем да произвежда.

"Руската страна от години прави опит да спре България да продава оръжие. Спекулират с лицензите и правят опит да ни изтласкат от пазара. Това е само върхът на айсберга", заяви Александър Йорданов.

Очаква се българските служби да знаят, въпреки че от много време са шамаросвани с всякакви определения, така че очевидно какъв е капацитетът там, коментира Ивайло Калфин. Очевидно има злоумишлени действия, но не може да се говори чак за терористично нападение. По скоро съмнението е по коя точно схема е отровен господин Гебрев.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини