Правителството и президентът се разминаха и за Венецуела

Коментират политолозите Мария Пиргова и Георги Киряков

Нов разнобой между управляващите и президента Румен Радев, този път по темата "Венецуела". Съветът по сигурността при Министерския съвет обяви вчера подкрепата на България за Хуан Гуайдо като временен президент на страната. Това стана часове, след като  държавният глава призова управляващите да се въздържат от подкрепа на предложената европейска позиция. 

„В България обичаме да се караме за Елена Йончева, за законопроект, по темата за Венецуела – за каквото дойде, само и само да се караме”, коментира в предаването „Тази сутрин” политологът Мария Пиргова.

По думите ѝ в случая с Венецуела правителството се е съобразило с една част от страните от Европейския съюз, а президентската институция – с географското и геополитическото място на България.

Политологът Георги Киряков напомни, че Министерският съвет е този, който осъществява външната политика на страната, а той се е солидаризирал с позицията на Европейския парламент. 

„В последните месеци президентът остро критикуваше демократичните устои и казваше, че те са сериозно подронени, че демокрацията в страната е застрашена. И изведнъж Румен Радев изразява подкрепа за нещо във Венецуела, което няма нищо общо с демократичните ценности”, каза още Киряков.

Източник: bTV

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини