Натура 2000 раздута, за да се натегнем на Европа. Преглед на печата

24 часа

Извънредният труд да е двойно повече

Възможността бизнесът да кара работниците си да работят извънредно до 300 часа на година, предлага социалният министър Бисер Петков. Увеличение на лимита за извънреден труд от 150 на 300 часа е една от промените в Кодекса на труда, които подготвя социалното министерство, съобщиха от ведомството пред "24 часа".

Ако тези 300 часа извънреден труд се разхвърлят на работните дни в годината, това означава възможност за удължаване на работния ден от 8 на над 9 часа.

Труд

Натура 2000 раздута, за да се натегнем на Европа

България се е натегнала на Европейския съюз при включването на 34% от територията си в мрежата от защитени зони Натура 2000. Нека опитаме да намалим процента на тези територии - такова мнение изрази проф. Александър Александров от Българската академия на науките (БАН) по време на обществено обсъждане на промените в Закона за биологичното разнообразие (ЗБР).

Александров е член на Съвета на учените към министъра на околната среда и водите Нено Димов. Професорът е един от най-големите експерти-лесовъди и е бил министър на екологията в началото на 90-те години на миналия век.

Монитор

6382 от чиновниците в пенсионна възраст

Данните, отнасящите се за състоянието на администрацията към началото на 2018 година сочат, че от тези близо 6400 държавни служители, 5629 са се пенсионирали и след това са били назначени на длъжност в администрацията. В края на миналата година МФ предложи текст в Закона за бюджета за 2019 година, предвиждащ да отпадне възможността да се назначават пенсионери за чиновници. Именно тогава стана ясно, че към онзи момент хората, които взимат едновременно заплата и пенсия, намаляват драстично. Тази разпоредба от бюджета обаче бе обжалвана пред КС, който тепърва трябва да се произнесе. В същото време в доклад на МС за администрацията е посочено, че преобладаващата част от чиновниците са на възраст между 30 и 59 години, като младежите са едва 10 000, а служителите над 60 години са над 9700.

Стандарт

3000 войници търси армията

3000 кадрови войници търси да назначи армия ни. Недостигът на бойци е във всички видове войски и е около 25 процента от личния състав. Най-голяма е кадровата криза в Сухопътни войски. Това съобщи в Стара Загора зам.-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев. Той откри националната информационна кампания "Бъди войник".

Сега

Край на голямото четене по делото за КТБ

Специализираният наказателен съд сложи точка на четенето на обвинителния акт по делото за източването на Корпоративна търговска банка (КТБ). Днес съдия Виржиния Петрова отхвърли доводите на защитата, че промените в НПК, с които делата вече започват с доклад на съдията, а не с четене на обвинителния акт, не се отнасят за започналите производства, съобщи lex.bg.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини