Парламентът с антинаграда "Големият брат" за нарушаване на личната неприкосновеност

Парламентът се сдоби с антинаграда за нарушаване на личната неприкосновеност, предаде БГНЕС. Призът беше връчен от Фондация "Програма Достъп до Информация" и "Интернет Общество - България" на церемония в литературен клуб "Перото".

Отличията "Големият Брат" (Big Brother) се присъждат всяка година на различни държавни структури, частни компании или отделни личности, които са нарушили правото на лична неприкосновеност и защитата на личните данни.

В категория "държавна организация" носител на статуетката за 2019 г. стана българският парламент. Причината беше наскоро гласуваният от депутатите Закон за личните данни, в който бяха въведени специални критерии за журналисти и медии, които те трябва да спазват, за да не се нарушават личните данни на хората.

Според медийния експерт Георги Лозанов критериите са добри, тъй като действително помагат за защитата на данните. Той обаче смята, че те могат да имат и страничен ефект, а именно да нарушат правото на свобода на словото, превръщайки се в предписания за действия при упражняване на журналистическата професия, които са фактически цензура.

Наградата не е толкова за самите критерии, които са в защита на личните данни, колкото за това, че не е предвиден риск те да се превърнат в заплаха за свободата на словото, обясни Лозанов.

В категорията "частна организация" антиотличието отиде при "Център за обучение на педагогически специалисти" ЕООД заради техен гаф, довел до голям теч на лична информация, при който са били засегнати над 9 000 ученици и над 2 000 родители.

„Няма никакво съмнение, че продължава да бъде актуално връчването на три антинагради, тъй като с развитието на технологиите се развиват и предизвикателствата в съвременния живот. Докато класическите носители на тези награди преди години бяха институциите от порядъка на МВР, специални служби и т.н., в ден-днешен мултинационалните компании изглеждат по заслужаващи да привлекат вниманието на демократичната общественост към тази тематика“, коментира адвокат Александър Кашъмов, правен експерт в ПДИ.

Анти-наградите „Големият брат” са учредени от международната неправителствена организация за защита на личните права Privacy International. 

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини