Какво прие британският парламент за Брекзит

Депутатите гласуваха по 7 предложени поправки към споразумението на премиера Тереза Мей за Брекзит. Вотът се наложи, след като Мей заяви, че са необходими изменения в споразумението, за да може то да бъде прието в британския парламент. На този етап няма да се гласува ревизирано споразумение.

За какво и как гласуваха депутатите

(Списъкът започва с последната гласувана поправка.)

1. Британските депутати гласуваха в подкрепа на поправката за замяна на предпазния механизъм за ирландската граница с алтернативна мярка, Предложението, внесено от влиятелния консервативен депутат Греъм Брейди, бе прието с 317 срещу 301 гласа. Поправката засилва позициите на премиера Тереза Мей, когато се върне в Брюксел да опита да предоговори сделката за Брекзит - нещо, което ЕС досега изключва като вариант.

2. Британските депутати приеха поправка, призоваваща правителството да не позволи Обединеното кралство да излезе от Европейския съюз без споразумение. Поправката бе приета с гласовете на 318 депутати, а 310 гласуваха против. Тя не е правно обвързваща за правителството, но от политическа гледна точка е трудно да бъде пренебрегната. Поправката противоречи на възгледите на премиера Тереза Мей.

3. Британските депутати гласуваха против поправката, внесена от лейбъристката депутатка Ивет Купър, с която  парламентът щеше да получи правото да отложи Брекзит. Депутатите отхвърлиха с 321 срещу 298 гласа предложението. Смята се, че този вот е победа за премиера Тереза Мей, която бе против плана.

4. Британските депутати отхвърлиха с 321 срещу 301 гласа поправка към законопроекта за излизане от ЕС, внесена от консерватора Доминик Грийв, целяща да даде на парламента по-голям контрол над Брекзит, което да позволи на Камарата на общините да обсъжда алтернативи на сделката на премиера Тереза Мей с ЕС. Смята се, че това гласуване е победа за Мей, която бе изразила опасения, че предложението ще узурпира ролята на изпълнителната власт.

5. Британските депутати отхвърлиха с 327 срещу 296 гласа поправка, предложена от лидера на Лейбъристката паритя Джереми Корбин, призоваваща парламента да обмисли варианти за предотвратяване на "Брекзит без сделка", включително постоянен митнически съюз и втори референдум.

6. Британските депутати отхвърлиха предложението на Шотландската национална партия, призоваваща правителството да отложи датата 29 март за излизане от ЕС и да не допусне Брекзит без сделка. Поправката, внесена от лидера на фракцията на шотландските националисти в камарата на общините Иън Блекфорд, която изискваше също Шотландия да не бъде извадена от ЕС против волята й, бе отхвърлена с 327 срещу 39 гласа.

7. Британските депутати отхвърлиха поправка, която призовава парламента да обмисли варианти за предотвратяване на "Брекзит без сделка", включително постоянен митнически съюз и втори референдум.

ЕС: Няма алтернатива на предпазния механизъм

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че споразумението между ЕС и Обединеното кралство за Брекзит не подлежи на предоговаряне, предаде Ройтерс.Това заяви негов говорител, след като британската Камара на общините гласува за замяната на предпазния механизъм за ирландската граница с неконкретизирани "алтернативни мерки".

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини