Гимназисти от Първомай са победители в научно състезание

Даниела Ангелова и Митко Йорданов са победители в категория „Наука“ в състезанието SUPER STEM BULGARIA. Научната надпревара  има за цел да бъдат поощрени талантливи, инициативни и любопитни ученици, готови да създават, да творят и да експериментират и техните учители, които ги насърчават.

Тази година в състезанието взеха участие 91 ученици и 40 учители от 24 града в България. На областен етап бяха класирани 6 проекта, между които и „Лечебната сила на прополиса“, разработен от двамата гимназисти от СУ „Проф.д-р Асен Златаров“ с помощта на учителката им Златка Гарова.

Техният експеримент започва още през лятото с поставянето на сензори, които следят за температурата и влажността в двата учебни кошера. Промените в тези данни показват опасности от зарази в пчелните семейства. Екипът прилага и третиране на пчелните кошери с ментова тинктура срещу вароатоза. Със събрания по време на сезона чист прополис Митко и Даниела са приготвили крем против рани, който им донесе и наградата.

Наградите на победителите бяха връчени на официална церемония, организирана от Американски център.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Пи
    ПИТАГОР
    0 -1
    07:18, 31 яну 2019
    ей пукнахте ги тия пчели. пърумай трябва да стане града на пчелата. Ангу да направи гигантски кошер в който да се съберат всичките пчели на пърумай и така ще имаме още една туристическа атракция и ще идват туристи и пчели от целия свят. Също така ангу може да направи и реформа в общината тъй като тя е един вид кошер пълен със работливи пчелички трябва да се поръча на всеки служител един костюм на пчела и с нея да ходи на работа а за ангу и някои други персони ще се изработят специални костюми на търтеи.
Последни новини