Радев отказва да работи с правителството на Борисов

Отношенията между президента Румен Радев и изпълнителната власт навлизат в нова фаза - държавният глава отказва да работи с правителството на Бойко Борисов.

Това e новината, която стана известна днес по време на брифинга на президента, на който той отчете двугодишния си престой на "Дондуков"2, пише Епицентър.бг. Радев отправи убийствена критика към кабинета на Борисов по време на 27-минутното му експозе.

"Правителството концентрира власт отвъд отредената му по конституция и нарушава баланса на властите", посочи държавният глава..

"Това личи и в отношението му към Народното събрание, и във външната политика и в изпълнението на закона за държавния бюджет, и в други сфери", продължи Радев.

Президенът очерта в най-тъмни краски днешната картина на България:

Илюзорна стабилност;

порочно управление;

лобистко законодателство;

противоконституционно законодателство;

идеен и икономически застой;

чувството за обреченост и безпътица;

висока емиграция и демографска катастрофа;

изтъкнати професионалисти се притискат с инструментите на властта; срив на доверието и противоречия в коалицията блокират възможността за реформи;

разпределяне на милиарди от бюджета без правила и на тъмно; еднолично изхвърляне на фирми от бизнеса;

усещане за коалиция, базирана на лични интереси и корупция; бутафорен конкурс за изтребители;

погазване на закона;

парламент с най-нисък кредит на доверие;

истинска катастрофа за чуждестранните инвестиции;

страната затъва в институционална безпътица

необходимост от радикална промяна..."

Безнаказаност и корупция - са истинският проблем на България, обобщи държавният глава.

След този обзор държавният глава смята, че единственият изход от тежката ситуация, в която се намира България днес, е "радикална промяна на политическата среда и на стила на управление".

В същото време Радев е убеден, че скандалите в коалицията минират каквато и да е възможност за реформа и промяна на управлението. 

"Крайно време е да се разграничат корумпирани от ограбени, настоява Радев, обръщайки се към органите на правовата държава.

И посочва: "Механизмите за контрол над властта трябва да бъдат разширени и да включат не само формална проверка на имуществените декларации на политиците, но и какви пари харчат и имат ли подставени лица за придобиване на пари и имоти у нас и чужбина".

 "За да върви обществото ни напред, трябва да се възстанови доверието на гражданите в държавността, а това неизбежно преминава през възмездието – безкомпромисно преследване на поробителите", каза президентът.

Радев посочи и откъде трябва да тръгне възмездието: "Апелирам КПКОНПИ, Прокуратурата и МВР да навлязат и в старателно отбягвания периметър на властта". 

И продължи: „Успехите, които афишира властта, не променят живота на мнозинството българи към по-добро. Мантрата за стабилност и икономически растеж на България – който между другото е в дъното на Югоизточна Европа, стабилно ни закотвя на европейското дъно. Топенето на нацията е факт и при това с драматични темпове. Бягството на младите в чужбина не спира, македонизират се цели общности по социален признак, който се усложнява и етнически. По последни данни на БНБ 2018 г. е истинска катастрофа за чуждестранни инвестиции, а затварянето на предприятия е трайна тенденция“, продължи президентът да изброява негативите на управлението. 

Затова, според него, е безмислено да влиза в диалог с това правителство, тъй като не намира база за разговор, уточни той.

Източник: epicenter.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Ре
    реалист
    11 -15
    17:03, 28 яну 2019
    Нищо не казахте г-н Президент вие за 2 години какв... Виж коментара
  • 2
    Еж
    ежко
    11 -13
    17:28, 28 яну 2019
    Пуяк с много въздух под налягане.
  • 3
    Ми
    Мина
    10 -13
    19:22, 28 яну 2019
    Отказва да работи с правителството? Че кога е работил с него .Да се беше явил на парламентарни избори, да ги спечели и да управлява.Стига е хвърлял обвинения на едро.Гола вода е като политик,но се натиска да управлява.
  • 4
    Ре
    Реформатор- лаладжия
    12 -7
    20:26, 28 яну 2019
    На Вас тримата мога да кажа само едно --я си е ----те мамата Явно че сте герберски говеда и по важното слепи говеда Не виждате ли че ни управлява една банда от мутри бе абдали
  • 5
    Ре
    реалист
    4 -4
    21:10, 28 яну 2019
    До реформатора ние нашата е е---а но ти си излезнал от някой вмирисан г-з
  • 6
    На
    Наблюдател
    4 -7
    23:19, 28 яну 2019
    Президентът трябва да обединява, но този взема страна, много критикува, но не предлага реални решения. Явно е под влиянието на Корнелия и нейната "визия" за България!

Случаен виц

Последни новини