ГМО пилета ще снасят яйца с противоракови свойства

Генно-модифицирани пилета, чийто яйца ще съдържат човешки протеини с противораков ефект, ще бъдат използвани като икономично средство за производство на лекарства, смятат учени.

Изследователи от Единбургския университет първоначално решили да произведат протеини, които биха могли да се използват в научи експерименти.

В крайна сметка открили, че лекарствата, които създавали, работели също толкова добре, колкото и тези, произведени чрез вече установени методи.

От яйцата могат да се извлекат големи количества ценни вещества, като три яйца са достатъчни за производството на адекватна доза.

Учените добавили гени към пилешката ДНК за човешкия протеин IFNalpha2a, който притежава противовирусни и противоракови свойства, и още един протеин, наречен macrophage-CSF , участващ в производството на бели кръвни телца.

Тези вещества стават част от белтъка на яйцето, а гените не проявават никакъв вреден ефект върху пилетата.

Макар новото изследване да е все още в ранните си етапи, учените смятат, че то успешно потвърждава концепцията, и би могло да внесе значителни подобрения в производството на лекарства.

Като се има предвид, че пилетата снасят по около 300 яйца годишно, изследователите твърдят, че методът ще се окаже по-евтина алтернатива на съществуващите методи.

Често, производството на лекарства, базирани на протеини, за лечение на рак и други заболявания, е сложно и скъпо, а процесът на пречистване налага употребата на клетъчни култури от бозайници.

Яйцата вече се използват за отглеждане на вируси за производството на ваксини, а други животни, като козите, били генно-модифицирани в миналото, за да произвежда млякото им определен протеин.

Източник: independent.co.uk

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини