Пробив в борбата с Алцхаймер: Кръвен тест открива болестта 10 г. преди симптомите

Промени в нивата на протеините в кръвта могат да помогнат да бъде хвърлена светлина върху уврежданията в мозъка повече от десетилетие, преди да се развият симптомите на болестта на Алцхаймер, разкрива изследване, цитирано от в. "Гардиън".

Макар че няма лекарство, което да спре прогресията на болестта на Алцхаймер или да го излекува, изследователите твърдят, че резултатите от проучването могат да бъдат използвани от медиците, за да помогнат да се предвиди кога пациентите могат да започнат да показват симптоми на заболяването.

Учените заявиха също, че измерването на промените в нивата на този протеин в кръвта е полезен начин да се провери дали новите лекарства на Алцхаймер са обещаващи.

"Ние знаем, че болестта на Алцхаймер започва в мозъка едно или две десетилетия, преди да имате някакви симптоми", каза проф. Матиас Джакър, съавтор на изследването от Германския център за невродегенеративни заболявания в Тюбинген. "Ние също така знаем, че всяка терапия трябва да започва 10 години преди симптомите или дори по-рано, за да бъде успешна, ако искате да се насочите към причината за болестта на Алцхаймер.

"Анализът на кръвта, казва той, ще позволи на изследователите да проверят дали лекарствата имат ефект".

В публикацията в списанието Nature Medicine, екипът описва как те разглеждат нивата на протеин, наречен неврофиламентна лека верига (NfL) в кръвта и спиналната течност на участниците. Този протеин се появява вътре в невроните: предишни изследвания показват, че повишените нива на NfL в такива течности на мишки са свързани с по-високи нива на увреждане на мозъка и  при направените от от Джакър проучвания при хора се е предполагало, че NfL може да бъде полезен маркер за развитието на Болестта на Алцхаймер и други неврологични състояния.

Като цяло, екипът следи нивата на NfL при 243 души, носещи генетична мутация, която ги предразполага към болестта на Алцхаймер, и 162 души без такава мутация. Джакър отбеляза, че хората с тези мутации развиват симптоми на Алцхаймер в добре дефинирани възрасти, което позволява на екипа да измерва нивата на NfL известен брой години, преди симптомите да станат очевидни.

Екипът установява, че около 6 до 8 години преди да се развият симптомите, нивата на NfL в течностите започват да се различават значително, като по-високите нива биват наблюдавани сред тези с предразположеност.

След това екипът разглежда данни от по-малка група участници, за да види как се променят нивата на този протеин в кръвта за период от около три години.

Резултатите показват, че степента на нарастване на нивата на NfL е по-висока при хора, генетично предразположени към болестта на Алцхаймер, отколкото тези, които нямат тази мутация, с разлики, които се проявяват повече от 16 години, преди да се очакват симптоми. Нещо повече, нарастването на NfL е било най-стръмното в годините преди появата на симптомите, преди да се изравни с това при появата на първите симптоми.

"Не е задължително абсолютните нива да ви показват, че вашата невродегенерация продължава, ключова  е скоростта на промяната на тези нива," казва Джакър. "Този процент на промяна е наистина показателен много, много рано - и това е точно това, от което се нуждаем за клинични проучвания." - добавя изследователят.

По-нататъшното развитие предполага по-високо ниво на NfL в кръвта и по-рязко покачване на NfL, което може да бъде свързано с по-бързи нива на изтъняване на районите на мозъчната кора, за които е известно, че са засегнати от болестта на Алцхаймер, както и по-бързо намаляване на паметта и познанието.

Въпреки това, д-р Джеймс Пикет, ръководител на изследванията на Алцхаймеровото общество, отбеляза, че проучването има ограничения, включително и това, че разглежда само тези, които са имали генетична предразположеност към болестта на Алцхаймер - което засяга само 1% от тези с това състояние. Много други състояния също могат да повишат нивата на NfL, включително травматично увреждане на мозъка и множествена склероза, което означава, че не е ясно колко полезна ще бъде мярката сред индивиди, живеещи с множество здравословни проблеми.

Въпреки това, Пикет каза, че изследването е полезно. "Направихме много за подобряване на степента на диагностициране, но все още само две трети от 850 000 души в Обединеното кралство, живеещи с деменция, имат диагноза, така че всеки напредък, който можем да направим, за по-точно и бързо откриване на заболяването, е много добре дошъл."

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини