14 °C

Тръмп манипулирал онлайн проучвания в своя полза

Майкъл Коен, бивш адвокат на президента на САЩ Доналд Тръмп, обяви, че е платил на фирма да манипулира данните от онлайн проучвания "по нареждане на и единствено в полза на" Тръмп, съобщава в. "Уолстрийт джърнъл".

Изданието уточнява, че Коен е платил на фирмата за данни RedFinch Solutions да манипулира две проучвания на общественото мнение в полза на Тръмп преди президентската кампания през 2016 г.

"Що се отнася до статията на "Уолстрийт джърнъл" за манипулиране на проучвания", пише Коен в профила си в "Туитър", "това, което направих, беше по нареждане и единствено в полза на Доналд Тръмп. Наистина съжалявам за сляпата си лоялност към човек, който не я заслужава".

Опитите да се повлияят проучванията в крайна сметка се оказаха до голяма степен неуспешни, но хвърлиха светлина върху тактиките на предизборния щаб на Тръмп и ролята на Коен в тях. По време на предизборната кампания Тръмп често споменаваше данни от социологически проучвания, за да подпомогне кандидатурата си.

Миналия месец Коен беше осъден на три години затвор за ролята си в извършването на незаконни плащания на жени, за да помогне на предизборната кампания на Тръмп през 2016 г. и за лъжене на Конгреса за предложен проект за строителството на небостъргач от Тръмп в Москва.

"Уолстрийт джърнъл" уточнява, че Коен поръчал на Джон Гаугър, който управлява RedFinch Solutions, да напише компютърна програма, с която да се гласува многократно за Тръмп през февруари 2015 г. в онлайн анкета за потенциалните кандидати на Републиканската партия. Този ход е бил направен, докато Тръмп се подготвяше да се впусне в битката за президент.

Тръмп е бил класиран на пето място във въпросната онлайн анкета, с около 24 000 гласа или 5 процента от общия брой.

Коен също така е възложил на Гаугър да стори същото за онлайн анкета на CNBC през 2014 г., в което са се идентифицирали най-големите бизнес лидери в САЩ, въпреки че Тръмп не е успял да пробие сред топ 100 кандидати.

Според адвоката на Тръмп Руди Джулиани Тръмп не бил знаел за манипулираните онлайн проучвания.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини