Кърджали фрапиращ пример за „мъртви души” в избирателните списъци

Има голяма разлика между данните за населението у нас между НСИ и ГРАО, съобщи в специален материал по темата БТВ.
 Според направения анализ има между половин милион и милион повече избиратели, отколкото показват данните на НСИ. Според тях ние сме под 7 милиона, а ГРАО показва, че сме над 8 300 000.
 Остава въпросът колко души се водят по постоянен и настоящ адрес и дали тези, които са починали, са извадени от избирателните списъци.
 480 000 души са хората, според ГРАО, които живеят у нас на постоянен адрес и трябва да са на него.
 Този, който печели изборите, обикновено ги печели с 1 милион гласа, тези почти половин милион, които са неясни,  са сериозен въпрос. Т.е. излиза, че има между половин и 1 милион хора, които се разминават.
Малка извадка в няколко в села ни дава представа какво може да се е случило.
 В село Бусинци, Трънско, живеят 55 души, според ГРАО. Кметският наместник Валери Захариев ни казва, че точно 15 са реално живеещите в Бусинци, поименно изредени, плюс 7 котки, категоричен е кметът. Според Валери Захариев няма "мъртви души", а останалите 40 до 55 от списъците са реални хора, но са в Полша, Испания, Перник и София, въпреки че продължават да се водят в селото.
 В близкото село, според списъците на ГРАО живеят 11 души. Но откриваме само един човек - баба Гърла.  
В Студен извор живеят точно 7 жители, официално се водят 11. Двама са починали наскоро и все още са в списъците на ГРАО. Котките тук са много повече от хората – точно 14. 
Така става ясно, че има хора в списъците, които са починали или са извън България. Възможно е администрацията да се бави с актуализацията на данните.
 При въпрос към НСИ за това колко у нас са хората над 110-годишна възраст ни бе отказана информация. Но по закона за достъп до обществена информация ще я поискаме.
А един от фрапиращите случаи е този в Кърджали. Там имаме повече хора с постоянен адрес, отколкото хората, които живеят в областта. Те са над 340 000 души, а тези с настоящ са 169 000, което значи, че повечето хора не живеят там от тези, които са в избирателните списъци. Може би две трети ги няма там, което е голямо изкривяване относно резултатите за изборите в тази област.
http://epicenter.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини