"Непознатата Рила" донесе отличие на Теди Караславова

Изображение 1 от 2

    За второто си място на Националния конкурс „Национален парк Рила – познат и непознат“ Теодора Караславова получи еднократна парична стипендия, осигурена от директора на СУ „Златаров“.

    Теди е ученичка в 9.клас в паралелка с профил „Софтуерни и хардуерни науки“. Тя вече няколко пъти е участвала и се е представяла отлично в състезания по Информационни технологии.

    Конкурсът се провежда за 10-а поредна година, като от 4 - е национален. Негови организатори са ДНП „Рила“, община Благоевград, РУО – Благоевград и Център за личностно и творческо развитие на децата.

    Основните цели на конкурса са да се обогати екологичното образование и се активизира творческото мислене на учениците чрез разработването и представянето на оригинални екологични идеи и да се засили интересът на младите хора към проблемите на екологията и опазването на околната среда чрез използване на художествените средства и компютърните технологии. Той трябва да насочи вниманието на младите хора към красотата и ценността на природата, да провокира въображението и креативността на участниците с цел формиране на активно гражданско поведение и чувство за отговорност към опазване на природата и биоразнообразието на територията на парка и популяризира уникалното природно богатство в Национален парк „Рила”.

    В последното издание на Конкурса са взели участие ученици І до ХІІ клас от цялата страна, като общият брой на творбите е бил 1410 (30%повече от м.г.). Компетентно жури определи най-добрите творби от постъпилите общо 1077 рисунки, 92 разказа и есета, 126 фотографии, 67 мултимедийни презентации и 48 творби на приложен еко-дизайн.

    Теодора е отличена в раздела „Мултимедийни презентации“. Компютърният ѝ продукт е бил на тема „Най най най… в Рила“ и е бил между 4-те избрани да бъдат представени пред жури. След защитата на работата си е завоювала второто място.

    Теди признава, че не познава Рила. Била е само в Рилски манастир, но за нея Рила е най-предизвикателната, най-магнетичната и най-красивата планина. Мечтата ѝ е  да опознае планината и Националния парк, а най-много иска да види на живо Рилските езера.

    Все още не е решила за какво точно ще използва стипендията.

    Краткосрочната ѝ програма е свързана с успешното приключване на първия учебен срок, но се надява успешно да се представи на още много ИТ състезания.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини