73% подкрепят Каракачанов за ромите. Преглед на печата

24 часа

Променят нормите за група в ясла, стават по 23 деца

Над 900 деца повече може да тръгнат на ясла в София тази есен.

Това ще се случи с промяна на норматива за брой деца в една група както за тези в детските градини, така и за групите в самостоятелните общински ясли.

Още в четвъртък Столичният общински съвет ще гласува предложението за яслените групи в детските градини. В момента ограничението там е до 20 деца. Идеята е да се увеличи с допълнителни 3 бройки.

Труд

Всеки трети пенсионер e в риск от бедност

Всеки трети пенсионер у нас е в риск от бедност, показват данните на Евростат за 2017 г. За да бъдат определи като застрашени, възрастните хора трябва да имат доход по-малък от 60% от средния за страната след отчитане на социални плащания като обезщетения за безработица, майчинство, отопление, социални жилища и пр.

Процентът на пенсионерите в България, които са в риск от бедност, е бил най-нисък през 2014 г. - 21,1%, но нараства през последните години, като през 2017 г. стига 32,4 на сто.

По този показател страната ни е на четвърто място, след Естония - 46%, Латвия - 44% и Литва - 37%.

Монитор

10 пъти хванали радиоактивен скрап през 2018-та

При 3 от регистрираните случаи товарът е върнат на изпращача. Два от тях са през февруари миналата година. При първия на граничния пункт на пристанище Варна-Запад автоматичните датчици засичат излъчване от радионуклида Радий (Ra-226) в камион с месингов скрап, идващ от Китай. Вторият е засечен медодобивния комбинат на "Аурубис България"в ремарке с медни отпадъци, идващи от Малта.

Третият случай с върнат товар е през юни, когато в камион превозващ разнородни отпадъци е засечен радиоактивен Йод (I-131). Останалите 2 случая на върнати партиди със скрап са в металурлгичния завод на "Стомана Индъстри" в Перник. В единия във вагон със скрап от съседна Румъния е засечен Радий, а в другия - идващ от Сърбия източникът на радиация е останал неизвестен.

Стандарт

73% подкрепят Каракачанов за ромите

Безпрецедентна подкрепа получава за позицията си към ромите у нас вицепремиерът Красимир Каракачанов. Това показва експресно социологическо проучване на "Барометър България" по повод инцидента в пловдивското село Войводиново. Това нападение нажежи политическите страсти.

Сега

ГЕРБ ще маха забраната за социологически данни в изборния ден

Да отпадне забраната за публикуване на социологически данни в реално време в печатните, електронните и информационните медии в изборния ден. Такова предложение за промяна в Изборния кодекс са внесли депутати от ГЕРБ, предаде БНР. Днес изтече крайният срок за предложения за изменения в Кодекса между двете четения.

В мотивите на вносителите се казва, че промяната се внася заради наложилата се практика в различни социални мрежи през целия изборен ден да се публикуват данни, което пораждало неравнопоставеност.

Капитал дейли

За какво ни е армията

Случайно да сте чули, че през следващата година страната ни ще закупи оръжейни системи, чиято стойност превишава активите на внезапно фалиралата Корпоративна търговска банка? И че това са финансови задължения, които България ще изплаща през следващото десетилетие, независимо че следващата икономическа криза може и да дойде догодина?

Освен ако нямате специален интерес към военната тематика, едва ли знаете, че през 2019 г. правителството се готви да сключи договори не само за нови изтребители F-16, но и за модулни патрулни кораби за военноморските сили, модерни бронирани машини за пехотата и за ремонт на всички стари съветски бойни самолети МиГ-29 и Су-25. Общата сума за всичко това приближава космическите 4.5 млрд. лв., които най-вероятно ще бъдат разсрочени във времето и изплащани в рамките на следващите 5 до 10 години, натоварвайки държавния бюджет със сериозни разходи.

Дума

Даваме 2,5 млрд. лв за Ф-16 от Виетнамската война

Две парламентарни комисии - военната и тази по бюджет и финанси, одобриха решението на кабинета да започнем преговори за покупка от САЩ на F-16. Дебатите се проведоха при закрити заседания.

БСП и Воля не подкрепиха предложението на кабинета.

Заради класифицираната информация конкретни суми и параметри на сделката не бяха оповестени, но според министъра на отбраната Красимир Карачачанов отклонението от досегашната оферта, която надвишава гласуваната от нашия парламент сума от 1,8 млрд., ще е под 300 млн. лв.

Депутатът от БСП Славчо Велков обаче направи лична прогноза, че било твърде вероятно покупката на новите самолети да надвиши с около 1 милиард гласуваните предишния път пари от НС в размер на 1,8 млрд. В сумата той включва всички допълнителни разходи плюс ДДС и мита. Тези средства заедно с парите за останалите проекти за модернизация на армията щели да надхвърлят 3 милиарда общо, което вече ставало 3 на сто от БВП, а от БСП са против за въоръжение да се харчи повече от 2 % от БВП.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини