Китай има впечатляващи цели за Луната

Китай ще продължи да развива националната програма за лунни изследвания, съобщи ТАСС, позовавайки се на главния конструктор академик У Вейжън.
 
Следващият етап от нея е изстрелването на сондата "Чанъе-5", чиято основна задача ще бъде да вземе 2 кг грунт от повърхността на Луната и да ги върне на Земята.
 
"Разработване планове за нови програми за изследване на Луната, включително и мисии в полярните райони на спътника", каза У Вейжън. По негови думи китайски изследователи планират да построят научна станция в южната полярна област на Луната. Тази станция ще работи в автоматичен режим, като хората ще я посещават за кратки периоди.
 
Една от основните цели в китайската космическа програма е да бъде проектирана и разработена тежкотоварна ракета-носител, която да може да бъде използвана за пилотирани космически полети, включително до Марс и Луната.
 
"Да се изследва неизвестното, е в човешката природа. Луната за нас е загадъчен свят, отговорни сме за неговото изучаване и разбиране", отбеляза У Вейжън.
 
Китайският космическият апарат "Чанъе-4" кацна на 3 януари на обратната страна на Луната и след няколко часа изпрати първите снимки. Основната задача на мисията, състояща се от спускаем модул и роувър, е да изследва минералния състав и структура на лунната повърхност, както и да направи нискочестотни радиоастрономически наблюдения.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини