Спас Русев и Кирил Домусчиев се състезават кой да купи "Нова телевизия"

 
Двама български кандидати - Спас Русев и Кирил Домусчиев, водят преговори с шведската компания MTG за покупката на най-голямата българска медийна група - "Нова броудкастинг груп". Това съобщава в новия си брой седмичникът "Капитал", като се позовава на свои източници.
 
Двамата са конкуренти в процедурата за продажба, консултант в която е лондонският офис на Citi. "Да, заявил съм интерес пред MTG за "Нова" в консорциум с голяма чуждестранна компания", е потвърдил Спас Русев пред "Капитал", като не е пожелал засега да разкрие кой е партньорът му. Според изданието сигурното е, че той не участва в преговорите през БТК, където е най-големият акционер. Кирил Домусчиев не е бил открит за коментар.
 
Дни след отказа от сделка с Келнер
 
 
Информацията за водените преговори идва само четири дни, след като MTG обяви, че е решила да прекрати споразумението си за продажбата на медиата на чешкия инвестиционен фонд PPF на Петр Келнер. Споразумението беше подписано в началото на миналата година и включваше продажба на 95% от "Нова броудкастинг груп". Срещу 185 млн. евро най-богатият чех, който миналата година купи българския бизнес на "Теленор", трябваше да придобие седем телевизионни канала и 19 онлайн компании с общи приходи за 2017 г. от 100 млн. евро.
 
През лятото обаче Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) със спорни аргументи не разреши сделката, а съдът проточи първото гледане на казуса чак за май тази година, отвъд удължената крайна дата по договора за покупко-продажба. Именно решението на регулатора беше посочено от компанията като причина за спирането на преговорите за сделка. "С решението на КЗК беше даден ясен сигнал, че купувачът на "Нова" трябва да има одобрението на властта. А това означава местен играч или в най-лошия случай - местен партньор, който да има контрол върху съдържанието", коментира "Капитал".
 
В последните работни дни на миналата година бяха направени и промени в управлението на "Нова Броудкастинг груп", за които съобщи "24 часа". Във висшия мениджмънт на компанията като прокуристи влязоха генералният директор "Информация" Вяра Анкова и финансовият шеф Николай Андреев, които ще помагат в оперативното ръководство на главния изпълнителен директор Дидие Щосел. Досегашният оперативен директор Вики Политова стана съветник на Борда на директорите.Кои са кандидатите
 
 
"Капитал" посочва, че според различни източници сделката за "Нова" може да бъде сключена още преди края на март тази година, ако избраният кандидат успее да намери сума от над 100 млн. евро.
 
За Спас Русев евентуална покупка на "Нова броудкастинг груп" ще бъде втори опит на медийния фронт след опита да издава на български език популярното мъжко списание GQ преди 10 години. Въпреки анонса и грандиозното парти, организирано от Русев в София за старта на списанието, то така и не се появи на българския пазар. Живеелият дълго време в чужбина бизнесмен придоби широка известност в България около т.нар. яхтен скандал през 2003 г., когато министри от кабинета на Симеон Сакскобургготски бяха снимани да играят карти на негова яхта в компанията на разследвания за контрабанда и пране на пари и застрелян по-късно по-късно показно в София Иван Тодоров - Доктора. Понастоящем Русев е най-големият акционер в БТК и мажоритарен собственик на футболния клуб "Левски".
 
Кирил Домусчиев, чиито основни интереси са във фармацефтичния и корабния бизнес, пък е собственик на най-успешния футболен клуб в България в последните години - "Лудогорец", а в същото време държи телевизионните права за българското първенство, което се излъчва в каналите на "Нова броудкастинг груп". В края на 2014 г. двамата с брат му Георги Домусчиев, станаха еднолични собственици на "Футбол про медиа", която е посредник за правата за излъчване на българското футболно първенство. Именно през сезон 2014/2015 мачовете от българското първенство започнаха да се излъчват по каналите на "Нова броудкастинг груп".
 
През 2015 г. се появиха и платените канали на медийната група, които са изцяло със спортно съдържание. В началото на 2015 г. фирмата е плати 30 млн. лв. за новия договор за телевизионните права за пет години между 2016 и 2020 г.
 
През миналата година Домусчиев, който е начело на Конфедерацията на работодателите и индустриалците, се споменаваше неофициално в медийните среди като потенциален купувач на другата частна национална телевизия - Би Ти Ви. Собственикът й - американската Central European Media Enterprises (CME), също иска да излезе от българския пазар, въпреки че не е коментирал официално плановете за продажба.
Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    За
    Затварачката
    2 0
    15:16, 12 яну 2019
    Домусчиев купи НОВА и назначи Бойко за ууууууууууууууправител а ЦЕЦО за ГОВОРИТЕЛ ще гледама по 24 часа телевизия
  • 2
    Не
    не
    3 0
    18:19, 12 яну 2019

    Просто няма да гледаме Нова телевизия.Както и БТВ, която независимо на кого е също не става за гледане.Времената се промениха.

Последни новини