14 °C

30 млн. евро от Европа ще бъдат използвани за развитие на иновациите в България

30 млн. евро от различни европейски програми ще бъдат вкарани във Фонд за технологичен трансфер и ще се използват за създаване на благоприятна среда за развитие на иновациите. Очаква се да бъде привлечено и допълнително съфинансиране от частни инвеститори.

Това съобщиха днес от "Фонд на фондовете", който започва провеждането на пазарни консултации с потенциални финансови посредници и ключови участници в инвестиционната среда от страната и чужбина, като част от подготовката на процедура за прилагането на нови финансов инструмент. Те ще продължат до 8 февруари. Фондът на фондовете управлява средствата от 1.2 млрд. лева по четири оперативни програми - "Развитие на човешките ресурси", "Иновации и конкурентоспособност", "Околна среда" и "Региони в растеж".

В съобщението се казва, че фондът за технологичен трансфер ще е специфичен финансов инструмент, чиято цел е да спомогне за осъществяване на връзка на науката и бизнеса. Той ще осигурява дялови и квази-дялови инвестиции в предприятия, развиващи проекти, свързани с трансфер на технологии, ползите от които ще бъдат насочени към България.

Новият фонд ще инвестира в проекти, предимно в ранен етап на развитие, разработени от университети, технологични паркове, научни лаборатории и др. Приоритетни сфери за финансиране ще са мехатроника и чисти технологии; информатика и информационни и комуникационни технологии; индустрия за здравословен живот и биотехнологии; нови технологии в креативни и рекреативни индустрии.

Инвестиционният период на Фонда за технологичен трансфер се очаква да е 5 г. при общ срок на фонда от 10 г. с възможност за удължаване до две години.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини