13 °C

България НЕ Е с най-ниски данъци

Широко разпространено е мнението, че България има най-ниски данъци в Европейския съюз. Това схващане се формира от сравнението на ставките най-вече на Корпоративния данък и Данък общ доход със съответните такива в държави като Германия или Дания. Но нито тези държави са представителни за целия Европейски съюз, нито данъчната тежест се формира единствено от тези два данъка.

Мнението за най-ниски данъци в ЕС се затвърждава сред хората и от постоянното повтаряне от страна на управляващите, че това е вярно. Последното изказване дойде лично от премиера, който потвърди това схващане в контекста на темата за акциза на бездимните цигари.

За да проверим дали това всеобщо разбиране е факт, трябва, разбира се, да се обърнем към статистиката. Какво показва тя?

България НЕ Е с най-ниска данъчна тежест върху работещите

Данъците, които вълнуват най-много хора, са тези, които директно биват взимани от дохода им ежемесечно. Реалната данъчна тежест, която понася всеки от нас, включва социалните осигуровки (тези „за сметка на работодателя“ и тези „за сметка на работника“), данък общ доход и данък добавена стойност.

Белгийският икономически институт „Молинари“ (The Institut économique Molinari – IEM) е направил сравнение на реалната данъчна тежест в 28-те страни от ЕС. Резултатите от сравнението, изобразени в Графика 1, показват следното – работещите в Кипър, Ирландия, Великобритания и Малта са обложени с по-леко, отколкото тези в България.

У нас общото облагане на доходите е изчислено на 38.39%. За сравнение, в Кипър е 23.40%, а във Великобритания – 35.08%. Известната с високи данъци Дания, има съвсем малко по-голяма от нашата данъчна тежест – 41.41%.

Графика 1. Данъчна тежест на обикновен работещ в страните от ЕС за 2017г.

Източник: „The Tax Burden of Typical Workers in the EU 28—2017“, Institut Économique Molinari, Paris‐Bruxelles, July 2017

Всеки може да провери личната си данъчна тежест на разработения от ИПИ сайт https://www.kolkodavam.bg/.

България НЕ Е с най-нисък ДДС

Друга широкоразпространена заблуда е, че тук плащаме най-нисък данък добавена стойност. Това отново не е така. Графика 2 показва сравнение на стандартните ставки на ДДС в страните от ЕС. Пет държави са със по-ниско облагане на добавената стойност, а още пет са с равно на това в България – 20%.

Графика 2. Стандартна ставка на ДДС за страните-членки на ЕС към 1 януари 2018г.

Източник: Европейска комисия

Но стандартната ставка не показва цялата картина при облагането. България (заедно с Дания) е страната с най-ниско диференциране на данъчната ставка – единствената намалена ставка у нас е тази на хотелиерските услуги – 9%. Във всички други страни-членки на ЕС се прилагат намалени ставки по различните категории стоки, което прави реалното облагане още по-ниско.

Ето няколко примера: Белгия – 6% ДДС върху храни, фармацевтични продукти, книги и др.; Германия – 7% ДДС върху храни, социални услуги, транспорт на пътници и др.; Франция – намаление до 2.1% ДДС върху храни и фармацевтични продукти, до 5.5% за книги и водни запаси и др. За различните стоки и услуги ставките могат да бъдат намалени до 3% в Люксембург, до 4% в Испания и Италия, 5% в Унгария, Великобритания, Ирландия, Румъния и други.

България НЕ Е с най-нисък корпоративен данък

Корпоративният ни данък наистина е един от най-ниските в Европейския съюз, но, отново, има и по-ниски. От 2017 г. Унгария въведе облагане на компаниите със ставка от 9%. Най-ниска ставка, обаче, предлага Естония. Там, от 2000 г., корпоративният данък върху неразпределената печалба е 0%. В балтийската държава данък се начислява само върху частта от печалбата, която е дистрибутирана към собствениците.

Облагането на компаниите в България има и друго измерение, освен корпоративния данък. Бизнесът е обложен с голям брой такси, които са определяни от експертите като „скрити данъци“, защото те не отговарят на изискването да са в размер покриващ разходите, а многократно по-голям. Председателят на Българската Стопанска Камара – Божидар Данев оценя размера на тези скрити данъци, изплатени през 2016 г. на над 1.2 млрд. лв. към държавния бюджет и още 1.2 млрд. лв. към общинските бюджети, което е повече от държавните приходи от корпоративен данък. По информация на Данев, потвърдена от тогавашния министър-председател Огнян Герджиков, за периода 2014-2016г. нарастването на тези такси е 40%, а през 2017 г. над 7%.

България НЕ Е с най-ниски акцизи

В последните седмици беше повдигнат отново дебатът за акцизите на тютюневите изделия – този път за облагането на бездимните цигари. Но как стои въпросът с обикновените?

В доклада си за акцизите в ЕС, Европейската комисия изчислява ставката на облагане на цигарите по следната формула:

При сравнението на този коефициент между страните-членки на ЕС (Графика 3), се вижда, че България не само, че не е с най-ниско облагане, а напротив – то е сред най-високите – 68.69%. Само 5 държави имат по-голяма ставка от тази, която се прилага у нас.

Графика 3. Акциз върху цигарите за страните-членки на ЕС към 1 януари 2018г.

Източник: Европейска комисия

Докладът на ЕК за акцизите включва също и сравнение на облагането на алкохола. Комисията публикува стандартните суми, с които се облага 1 хектолитър алкохол. Тези суми са фиксирани в евро, но за целта на сравнението им между държавите, в Графика 4 те са приравнени, използвайки паритетите на покупателна способност. Вижда се, че шест държави имат по-ниско облагане, отколкото тук.

Графика 4. Акциз на 1 хектолитър твърд алкохол (в евро, приравнено към българска покупателна способност)

Източник: Европейска комисия

В обобщение, статистиката показва, че данъците в България не са най-ниски в Европейския съюз. Постоянното повтаряне на това твърдение показва или непознаване на данните по държави или целенасочено внушаване на идеята, че те не могат да бъдат по-ниски.

А дали наистина данъците могат да бъдат по-ниски, зависи от способностите за формиране на държавен бюджет, от контрола на държавните харчове и в крайна сметка – от политическа воля.

Източник: EkipBG

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ви
    Вики
    18 0
    10:19, 9 яну 2019

    Това за съжаление далече не е всичко.Искам да ви обърна внимание че повечето от големите градове в цивилизованите страни пият вода от чешмата.Не си купуват минерална вода в бутилки, а пият вода от чешмата!Водата им е добра за пиене.Не зная дали ви е направило впечатление как чужденците си носят бутилки с вода от в къщи или ако не им е достатъчна в големите магазини могат да си заредят безплатно бутилките с вода.Ние просто сме много скъпа държава.Не се издържа.Лъжат че няма корупция, лъжат че имаме най ниски данъци ... как е възможно за туризма да има 9% ДДС, а за детските неща, за основните хранителни продукти, за книгите, за лекарствата ДДС-то да е 20%, като всичко останало?С какво е по-важен туризма от децата питам аз, тоя същият туризъм дето не пуска касови бележки и дето не могат да го хванат колко туристи са спали в хотелите ... Лобита, лобита ... на хазарта, на туризма ... това не е държава, това нашето е узаконена мафиотска структура.После се чудим що не остават хора в България, ми щото виждат какво става и не могат да оцеляват тука.Късно е вече за промени, нищо не може да се направи.Скоро ще ни упоравлява Ердоган или Путин ... или може би ще си разделят България.Но кой ли го интересува, важното е да се краде, а това дето изкрадаха ще им стигне за няколко поколения напред.Трябва да приемем закон за защита от държавата и да ги изтрепем всички дето са на власт.

Последни новини