Фиданки и изкуствени гнезда -нов дом за царските орли

    Новозасадени фиданки и нови изкуствени гнезда, ще създадат по-добри условия за  размножаването на царските орли в Натура 2000 зони „Сакар“ и „Западна Странджа”.
    Инициятивата за вкореняването на  280 тополи
    е на  екипа БДЗП, на който са помагали и доброволци. 
    С новите посадени дръвчета, които са осигурени по проекта „Земя за царския орел“ дървета в залесената територия са вече близо 1000, като 480 от тях са тополови и 500 дъбови фиданки.
    Младите тополи са засадени по поречията на реки и потоци, където  след време ще приютят гнезда на царски орли в короните си.
    Именно тополите са най-предпочитаните за гнездене от редкия птичи вид.
    Една от главните причини за увреждане на гнездовите местообитания на царския орел е масовото изсичане на тополите през последните 15-20 години, коментират еколозите.
    През втората половина на декември екип на БДЗП постави и три нови изкуствени гнезда за царски орел. Две от тах са в района на Елховското поле.
    Мястото е избрано с цел да се привлекат там нови двойки. Третото гнездо е поставено в Сакар до това на една от традиционно гнездящите двойки царски орли. След края на размножителния период гнездото на тази двойка пропадна, като почти цялата му част падна на земята. 
    Изкуствените гнезда се поставят от експертите през зимата, за да могат напролет орлите да ги заемат и да ги достроят. Преди началото на размножителния сезон те ги покриват със свежи зелени клонки, които отделят вещества, прогонващи насекомите. Проучванията сочат, че близо 20% от изкуствените гнезда стават дом на царските орли.
    Общо 40 изкуствени гнезда ще бъдат инсталирани в Натура 2000 зони „Сакар“, „Дервентски възвишения“, „Западна Странджа“, „Каменски баир“ и „Адата - Тунджа“. 
     Haskovo.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ке
      Кенанския Маймун
      1 0
      12:31, 9 яну 2019
      Питали Арменския Поп
      "Дедо що не се плодят Царските орли" ,
      а той отговорил
      Понеже се изгейчиха като Еколозите :))
    Последни новини