10 °C

MTG се отказа да продава "Нова тв" на Петр Келнер

Шведската компания Modern Times Group (MTG), която е собственик на "Нова тв", обяви, че е решила да прекрати споразумението си за продажба на телевизията на чешкия инвестиционен фонд PPF на Петр Келнер.

Решението идва, след като през лятото КЗК със спорни аргументи не разреши сделката, а съдът сякаш умишлено проточи първото гледане на казуса за май тази година. Реално управляващите не харесаха Петр Келнер за собственик на една от двете най-гледани телевизии.

Сега от MTG обясняват, че започват преговори за продажба с други заинтересовани. По информация на "Капитал" интересът при събирането на оферти преди близо година е бил слаб - само три окончателни предложения, като с по-ниска цена от тази на Келнер са били гръцки и унгарски кандидати.

Шведският отказ

"Прекратяването на договора с PPF Group е следствие от решението на българската Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) да отхвърли предложената продажба на PPF, както и изтичането на удължената крайна дата по договора за покупко-продажба", се казва в изявлението на MTG. От компанията уточняват, че са влезли в разговори за продажбата на "Нова" с други заинтересовани компании.

От MTG обясняват, че очакват до март тази година да приключи разделянето й на две компании - MTG и NENT Group. "Нова" ще остане част от MTG до приключването на продажбата. "Нова броудкастинг груп" е 95% собственост на MTG, а регистрираните в Люксембург източноевропейски медийни холдинги притежават останалите 5%.

На официалния сайт на MTG пише още, че компанията е договорила кредитна линия в размер на 1 млрд. шведски крони от банка Nordea, което ще осигури допълнително финансиране за MTG след разделянето и листването на борсата на Nordic Entertainment Group (NENT Group) през първото тримесечие на 2019 година.

MTG влезе в България през 2007 г. чрез придобиването на Balkan Media Group, която управлява телевизионните канали Diema. През 2008 г. MTG купи "Нова". В България основният конкурент на "Нова тв" е bTV.

Миналата година PPF Group приключи придобиването на телекомуникационните активи на норвежкия мобилен оператор Telenor в България, Унгария, Черна гора и Сърбия при оценка от 2.8 милиарда евро.

Източник: capital

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини