Лавров: Отвръщаме, ако САЩ разположат ракети в Европа

 
Русия ще предприеме ответни мерки, ако САЩ разположат ракети в Европа, забранени от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.
 
Това предупреди руският външен министър Сергей Лавров в интервю за телевизия Россия-1, публикувано на страницата на Министерството на външните работи, предаде ТАСС."За съжаление нашите европейски колеги, чиято независимост ние желаем да отразява техните действия, не са много подготвени и следват САЩ, дори и когато е срещу интересите им. Пример: гласуване срещу руската резолюция в подкрепа поддържането на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват", обясни Лавров.
 
Той поясни, че са чули притеснението на държавите в Европа от едностранното излизане на САЩ от този договор, но в крайна сметка ЕС гласува против руското предложение, което предвижда поддържане на договора и избягване на заплахата от разполагане на американски ракети в Европа, забранени от договора.
 
"Следващата стъпка, разбира се, ще бъде Русия да отговори реципрочно. Не е нашият избор, но столиците в ЕС трябва да разберат заплахата за сигурността на самите европейци", каза Лавров.
 
Според него решението на ЕС да гласува против руската резолюция може да се обясни като "погрешно преценена солидарност".
 
Последната година беше тежка за Русия, тъй като държавите, които разглеждат Русия като конкурент за световна доминация оказваха натиск над Москва, оплака се той.
 
САЩ служат като пример за това, поясни Лавров.
 
По думите му САЩ открито заявяват, че трябва да сдържат Русия, Китай, Иран и КНДР.
 
Русия би искала да види по-независима позиция на европейските държави относно външнополитическите проблеми и да не следват САЩ сляпо.
Източник: news.bg

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хи
    хитлер
    2 -1
    22:15, 30 дек 2018
    Този път говори истината и ЕС трябва да се замисли какво ще се случи с краварските бази в стараните на съюза. САЩ е далече и вероятно ще остане без последствие при евентоален конфликт който май се задава.

Още новини

Последни новини