Още 10 когнитивни изкривявания, които рушат психиката (II част)

Нашият начин на мислене ни дава автоматични отговори в много ситуации, преди да сме обмислили съзнателно нещата. Това е удобно, но може да бъде капан, ако става дума за това, което психолозите наричат когнитивно изкривяване. Преставихме ви 10 когнитивни изкривявания, които рушат психиката, но нашите заблуди съвсем не са толкова малко. Ние, прекрасните човешки същества, имаме много начини да се окажем в плен на депресията, чувството за вина или във фалшива реалност. Списъкът с най-разпространените когнитивни изкривявания е съставен от GoodTherapy.

 11. Филтриране
Това когнитивно изкривяване е, когато човек филтрира информацията, отрицателна или положителна. Например, човек може да разгледа отзивите си за задача в училище или на работното място и да изключи положителните бележки, като се съсредоточи върху единствения критичен коментар.

12. Етикетиране
Това изкривяване е по-тежък тип свръхгенерализация. Човек маркира някого или нещо, като се основава на едно преживяване или събитие. Вместо да вярва, че е допуснал грешка, човек с този тип мислене, автоматично етикира себе си като неуспешен.

13. Обвиняващ
Обратното на персонализацията, когато виждате всичко като ваша вина, при обвиняващият начин на мислене цялата вина се прехвърля върху някого или нещо друго.

14. Емоционално обосноваване
Личните емоции се приемат за реалност. Ако човек с този тип мислине се уплаши, ще да има реална опасност. Ако се чувства глупаво, приема, че е глупав. С този тип мислене може да бъде тежко и да има обсесивно-компулсивни.прояви. Например, човек може да се чувства мръсен, въпреки че се е къпал два пъти през последния час.

15. Винаги съм прав
Този начин на мислене кара човек приема своето мнение като факт и не взима предвид чувствата на другото лице при разискване или обсъждане. Това когнитивно изкривяване може да затрудни формирането и поддържането на здрави взаимоотношения.

16. Самонадеяна пристрастност
Такъв човек може да припише всички положителни събития на своя личен характер, както и да приеме, че каквито и да било негативни събития са извън контрола му. Този модел на мислене може да накара човек да отказва, че е допуснал грешка или че има недостатъци и да живее в изкривена реалност, където той или тя не може да направи нищо лошо.

17. "Господ ще ме възнагради"
Човек с този начин на мислене очаква божествена награда за своите жертви. Хората, които изпитват това изкривяване, са склонни да отхвърлят своите интереси и чувства с надеждата, че по-късно ще бъдат възнаградени за тяхната безкористност, но те може да станат разочаровани и ядосани, ако наградата никога не се идва.

18. Заблудата за промяната
Това изкривяване предполага, че другите хора трябва да променят поведението си, за да бъдем щастливи. Този начин на мислене обикновено се смята за егоистичен, защото настоява например, че други хора променят графика си, за да приспособят вашите или че партньорът ви не трябва да носи любимата си тениска, защото не ви харесва.

19. Заблудата за справедливостта
Тази заблуда предполага, че нещата трябва да се измерват въз основа на справедливостта и равенството, когато в действителност нещата често не се случват по този начин. Пример за капана на този тип мислене е, когато оправдава изневяра, ако партньорът на даден човек е изневерил.

20. Заблудата за контрола
Някой, който смята, че нещата са вътрешно контролирани, може да се окаже виновен за събития, които наистина са извън контрола на човека, като например щастието или поведението на друго лице. Човек, който вижда нещата като външно контролирани, може да обвинява своя шеф за лошото си представяне на работата.

Как да промените начина на мислене и когнитивните изкривявания
За мнозина едно или повече от тези когнитивни изкривявания ще изглеждат познати. Може да попаднете в един или повече от тези капани или да познавате някого, който го прави. Добрата новина е, че когнитивните нарушения могат да бъдат променени чрез когнитивната терапия,или когнитивно преструктуриране. Идеята е, че чрез коригиране на нашите автоматични мисли, ние сме способни да повлияем на нашите емоции и поведение. Това е в основата на няколко популярни форми на терапия, включително когнитивна поведенческа терапия (CBT) и рационална емоционална поведенческа терапия (REBT).

Ако смятате, че едно или повече от гореописаните когнитивни нарушения допринасят да имате чувство на безпокойство, депресия или други проблеми, свързани с психичното здраве, помислите за намиране на квалифициран терапевт, в когото имате доверие. Работата му ще помогне да преобразувате негативните си мисли и вярвания в утвърждения, които ви вдъхновяват и дават сили.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини