Наливат пари в Родопите срещу обезлюдяването

Изображение 1 от 4

    Родопите да са първият планински район за развитие, в който да се насочват приоритетно средства по различни програми заради обезлюдяването на териториите. Това решение взеха днес областните управители и кметовете от Южен централен район /ЮЦР/, в който влизат областите Хасково, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян, по време на съвместното заседание на Регионалния съвет за развитие и Регионалния координационен комитет на ЮЦР, на което домакин беше губернаторът на Хасково Станислав Дечев.

    Предложението за обособяването на Родопите като по-особена целева територия в рамките на ЮРЦ направи областният управител на Смолян Недялко Славов. То беше разгледано като извънредна точка на заседанието.

    Родопите са най-бързо обезлюдяващата се територия у нас. Не трябва да се чака с тях да се случи като в Северозапада и при свършен факт да се мисли за възраждане, са част от аргументите в предложението.

    „С екипа ми разработихме това предложения, понеже търсим подходи, чрез които по-слабо развитите райони да се толерират за еврофинансиране. Смятаме, че нови инвестиции, нова инфраструктура там, ще допринесат за стопирането на процесите на обезлюдяване“, посочи Недялко Славов.

    Повечето от кметовете изразиха подкрепа на идеята на областния на Смолян и се обединиха за фокусиране на вниманието към територията. Предложението дори беше разширено към това да се насочи вниманието и за останалите планински райони за приоритетно финансиране на проекти.

    Първата стъпка, която трябва да се направи след днешното решение за обособяването на Родопите като пилотен планински район за развитие, е изработването на критерии за отчитане на живота на населението на територията им.

    Днешното заседание беше последното за годината и последното под председателството и домакинството на областния управител на Хасково Станислав Дечев. От началото на 2019 година до юни, според ротационния принцип, на който е устроено председателството, то преминава в ръцете на областния управител на Пловдив Здравко Димитров. Според регламента, негов заместник-председател ще е кмет на община от региона. Регионалния съвет на ЮЦР избра на тази позиция днес да застане градоначалникът на Кричим Атанас Калчев.

    След Пловдив, председателството на ЮЦР във втората половина на следващата година поема Смолян.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (15)

    • 1
      Ха
      хасковлия
      89 -2
      14:27, 17 дек 2018
      А срещу обезлюдяването на Хасково какви мерки се вземат?
      • Г-
        Г-жа Иванова от кв Изгрев
        61 -2
        14:45, 17 дек 2018
        Никакви, на хората им писна от празни обещания и затова, който може си стяга куфара и заминава. Тук на улица Петрич не е полаган асфалт 35 години. Представяте ли си го и кой управляващ е виновен - естествено НИКОЙ. Хората са виновни, че се опитват да живеят в този район.
    • 2
      Аз
      Аз
      77 -1
      14:47, 17 дек 2018
      Къде ги наливате тези пъри че да ида да си взема.Още вдигайте такси,застраховки данъци, тоци ,води и храни и чакайте хората да стоят в тая скапана държава.Хората бягат на вън а тез които остават взега да умират млади.
    • 3
      По
      Порчо
      50 -3
      15:21, 17 дек 2018
      А Бате Тиква какво казва?
    • 4
      За
      Запознат
      44 -2
      15:24, 17 дек 2018
      Този кмет Здравко Димитрпв, беше един крадлив барман преди години, та той пипне ли парата, в Родопите, ще му ядат главата!
    • 5
      Се
      Селянин
      61 -2
      15:24, 17 дек 2018
      Парите вече са усвоени!
      Поставени лица на фирми приближени на управляващите изкупиха на безценица множество селски къщи в областа на символични цени и сега ще оповестят публично как да се кандидатства по проекти които естествено ще спечелят само само те!
    • 6
      Rr
      rrrr
      43 -11
      16:56, 17 дек 2018
      Бентливанов и другите крадливи общинари, ебаха майката на тоя град. След 16 години феодално управление, вместо да тръгне нагоре, градът пропадна още повече.Само утайки останаха в тоя град.
    • 7
      Ан
      Анелия Запрянова
      40 -4
      19:16, 17 дек 2018
      Е а как ви звучи това гуебернаторът Ст дечев губернатор бре бре голяма фирма голяма работа е още малко остана и след това едно мощно изпърдяване
    • 8
      Ма
      мастикаджия
      14 -2
      20:11, 17 дек 2018
      Кое е това кюфте ,най в ляво на снимката?
    • 9
      Во
      Водолаза
      29 -3
      21:02, 17 дек 2018
      Хахаха то в града не останаха хора те мислят за Родопите, поредния фарс и отчитане на дейност от страна на управляващите тцъ тцъ ...Пълни измишльотини започва се с изработва е на крритерии и т.н смях та смях реални проекти и нещо смислено не могат да измислят нисък стандарт и завишени данъци ..
    • 10
      Ха
      хасковлийка
      28 -1
      21:05, 17 дек 2018
      Уж РАЙОНИ, уж ОБЛАСТИ, пък шефовете Губернатори, къде ги тези Губернии ???
    • 11
      Ab
      abv
      23 -1
      21:21, 17 дек 2018
      Имам къща в родопско село на 7 км. от Смолян. Къщата се намира на 50 м. над второкласен път. За толкова години Община Смолян не си е мръднала пръста за да осигури достъп до имота с автомобил, а има възможност това да стане през имоти общинска собственост. Много харесвам природата, но Община Смолян прави всичко възможно да си изоставим или продадем лимитите.
    • 12
      Ab
      abv
      25 -1
      21:28, 17 дек 2018
      г-н Мелемов,
      размърдайте се Вие и Вашите зам. кметове, защото съвсем скоро Смолян ще се превърне в град призрак, а околните села, които сте оставили без кметски наместници съвсем скоро ще се обезлюдят напълно.
    • 13
      Ет
      ЕТ
      30 -1
      21:47, 17 дек 2018
      Абре другари и другарки, цяла България се обезлюдява и то от дълго време!!! Защо не мислите за целият народ а само за вашите банкови сметки?! Вие сте измет, съсипахте народа!!!
    • 14
      Ве
      Вес.
      6 -21
      23:07, 17 дек 2018
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    Последни новини