286 екобомби цъкат в складове с отрови. Преглед на печата

24 часа

От 1 януари водата поскъпва от 0,72 до 22%

В 24 области и общини водата ще поскъпне от 1 януари от 0,72% в Пловдив до 22% във Видин. Само в Кърджали има поевтиняване - от 2,42 лв. на 2,39 лв.

В понеделник в КЕВР ще се проведе открито заседание за цените на ВиК дружества за 2019 г. Това е второто поскъпване от тъй наречения петилетен план за увеличаване на цената на водата, за да се осигурят инвестиции.

В София поскъпването е с 9,81%, или кубик вода с ДДС, отвеждане и пречистване ще струва 2,585 лв.

Труд

286 екобомби цъкат в складове с отрови

В 286 склада в цялата страна залежават близо 6000 тона силно отровни, излезли от употреба пестициди и препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност. Това сочат официалните данни на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), предоставени на "Труд".

Голяма част от складовете за съхранение са в населени места, а други - в близост до водоизточници. Химикалите са наследство от ТКЗС и АПК. Освен в складове, те са и в стоманобетонни кубове или така нарачените ББ-кубове.

Част от опасните препарати се намират в частни дворове без охрана, до които всеки може да има достъп, разказаха природозащитници и експерти по растителна защита пред вестника. Според тях картината се допълва и от огромния нелегален внос на опасни препарати от Турция.

Монитор

Снегът нокаутира 1000 снегорина

Снегът нокаутира близо 1000 снегорина, които бяха пуснати да почистват основните пътища днес. Въпреки изкараната техника голяма част от страната се оказа в снежен капан. Валежите от сняг и дъжд предизвикаха затруднения и дори блокада на движението в Западна, Северна и Южна България.

Стандарт

Проклятието секретарка на прехода

Един от най-известните вицове през последните години на миналия век бе за разликата между добра и много добра секретарка. Първата казвала: "Добро утро, шефе", а втората: "Вече е сутрин, шефе". Той се предаваше с кикот от уста на уста в гилдията на любовниците на новобогаташите от прехода, много от които днес вече са официални съпруги - милионерши. Историята на една от тях българската Пепеляшка Евгения Банева обаче не буди съчувствие, а отвращение. Няма хепи енд, а завършва с разбити сърца, изпразнени джобове и окови, вместо брилянти.

Сега

Българските ученици са сред първенците по отсъствия

Отсъствията и бягствата от час са сериозен проблем за българските училища - България е на 8-о място по отсъствия от училище от 58 държави, като страната ни се отличава и по силното влияние на този проблем върху качеството на обучението. Това е един от изводите в допълнителните анализи, съпътстващи престижното международно изследване на грамотността PISA 2015. Това остават и най-актуалните данни към момента в очакване на доклада за проведеното тази година ново проучване PISA 2018.

Капитал дейли

Столичната община не може да обясни липсата на над 8000 тона павета

Прокуратурата проверява липсата на над 8000 тона квадратни сиви гранитни павета, които имат статут на културно-историческо наследство. Сигналът за несъответствие между премахнатите при ремонти павета, положените обратно и наличните в депото във "Враждебна" е подаден от общинските съветници Иво Божков и Марта Георгиева, след като повече от година те са правили неуспешни опити да получат информация от кмета Йорданка Фандъкова за наличността на настилката.

Сивите квадратни павета са обявени за недвижима културна ценност от местно значение - "керамични и гранитни паважи, положени преди 1944 г. на територията на град София". Наричат се още сегментен паваж или среден паваж и представляват кубични блокчета от ръчно дялан гранит. Сигналът, подаден от двамата общинари, се отнася за паветата с размер на страната между 8 и 10 см. Към същата категория "недвижима културна ценност" се числят и жълтите керамични павета, емблема на столичния център.

Дума

Сняг блокира страната

Обилен снеговалеж блокира някои части от България вчера. Той затрудни движението по основните пътища, някои от които останаха затворени през голяма част от деня.

Силен снеговалеж имаше в Кюстендил, Пазарджик, София, Добринище, Враца, Видин, Ловеч, Троян, Ябланица, Априлци, Шипково и Берковица, както и в района на проходите "Предел", "Троянски", "Шипка", "Юндола" и "Попови ливади". По данни на НИМХ до ранния следобед най-голямо количество валежи бяха паднали в Кюстендил - 24 л. на кв. метър. Там пътната обстановка бе най-усложнена, като непроходими бяха редица пътища от втори и трети клас заради паднали дървета. Над 50 бяха закъсалите автомобили по направлението Кюстендил - Дупница, в района на местността Черна нива, заради аварирал снегорин. Между Кюстендил и София в района на Конявската планина бе аварирал автобус.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини