ЕС обмисля въвеждане на блокчейн паспорти и държавна криптовалута

Европейският съюз обмисля два сценария за внедряването на блокчейн на държавно равнище - под формата на регистър за вписване на граждани и под формата на национална криптовалута. Това сочи доклад, съставен от представители на Блокчейн форума на ЕС (EUBF). Организацията, създадена от Европейската комисия през февруари, изследва технологиите на цифровия регистър и криптопазарите в Европа.

Експертите предлагат на лидерите на Европейския съюз на първо място да се създаде единна база данни за идентифициране на гражданите на страните от ЕС, пише Forbes

„Тя ще се превърне в най-важния компонент на държавата на бъдещето", се казва в доклада. Без тази надстройка правителствата няма да могат да внедряват блокчейн в други области. 

Предполага се, че държавната идентификационна система ще надмине по надеждност и сигурност аналозите от частни компании - например от Google или Facebook.

ИТ корпорациите постоянно се сблъскват с изтичане на данни и хакерски атаки, което означава, че не може да им се поверява такава важна задача, казват експертите. От EUBF подчертават, че системата ще се контролира от самите потребители. Но, както пише Next Web, този факт не отменя задължението за непрекъснат контрол на държавата върху блокчейн системата за регистрация на гражданите и придвижването им, които трябва да се отбелязват в блокчейн паспортите. Съществува риск държавният разпределен регистър да се превърне в инструмент за наблюдение под формата на надеждна и безопасна система за идентификация.

Същевременно, държавният регистър не може автоматично да се приема за най-защитената система. Подобно на търговските аналози, той също е изложен на риск от хакерство и кражба на данни, фишинг атаки и други форми на измама.

Вторият най-важен компонент на държавата на бъдещето е криптовалутата, контролирана от Европейската централна банка. В бъдеще транзакциите в централизирана държавна криптовалута могат да бъдат обвързани с идентификатор в цифровия регистър. Проследяването на това кой колко пари харчи и доколко коректно си плаща данъците ще бъде по-лесно от всякога.

Next Web също така предполага, че за разлика от Bitcoin, емисиите на държавната криптовалута няма да бъдат ограничени. Това противоречи на самата идеология на „криптото".

Разбира се, засега не се обсъждат конкретни решения, докладът на EUBF е просто препоръка към ръководството на ЕС.

В някои страни от ЕС вече тестват блокчейн решения на държавно равнище. Така например Германия планира да се бори с данъчните измами с помощта на цифров регистър. 

Проекти в тази област се подкрепят и от Швейцария. През лятото в кантон Цуг се проведе първият тестов референдум, използващ блокчейн система, а следващата година местният криптостартъп Seba Crypto ще бъде първият в света, който ще получи банков лиценз.

Източник: Forbes

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини