13 °C

Повдигнаха обвинение на бившия зам.-кмет на София Евгени Крусев

Бившият заместник-кмет по транспорта на София Евгени Крусев се сдоби с обвинение за престъпление по служба заради ремонта на улица „Граф Игнатиев". Според прокуратурата той е нарушил Закона за обществените поръчки.

Крусев отрича обвиненията и заяви, че промените в изпълнението на ремонта са извършени след решение на експертна комисия. Пред журналисти Крусев заяви, че винаги се е водил от интересите на общината и всички решения, които е взимал не са били еднолични.

"Всичко е точно. Евгени Крусев няма от какво да бъде притеснен, защото е спазил закона до последната му буква",  обяви на излизане от Националната следствена служба Менков Менков, адвокат на Крусев.

Това, което е направил Крусев, е законно и не са произтекли никакви вредни последици, а дори напротив - спестени са пари на данъкоплатеца и общината, обясни Менков. 

В постановлението се твърди, че е нарушил служебните си задължения и е променил условията на обществената поръчка. В него обаче не е посочено какви са вредите, а че са могли да настъпят вредни последици, уточни Менков.

Според него, Крусев не би могъл да направи нещо сам, без да бъде посъветван от нито един човек от експертния състав от различната сфера на науката и техниката.

От своя страна Евгени Крусев припомни, че виброизолационната подложка на столичната улица "Граф Игнатиев" е била сменена след санкция на експертен съвет, в който са се подписали 29 души. Промяната била направена с цел по-доброто и качествено изпълнение на улицата.

Крусев не се притеснява от повдигнатите му обвинения и е готов да съдейства на прокуратурата до разрешаването на случая. Той подчерта, че не се чувства като изкупителна жертва на ремонта на столичната улица "Граф Игнатиев".

По думите му ремонтът бил необходим и належащ, защото улицата била в много лошо състояние. Улицата променя своя вид и тя ще бъде значително по-хубава и една от хубавите софийски улици, смята Крусев.

Бившият зам.-кмет Евгени Крусев подаде оставка заради скандал с ремонта на улица "Граф Игнатиев". 

Обновяването на столичната улица "Граф Игнатиев" продължава много след срока за изпълнение на обекта, той бе съпътстван и от редица скандали - премахването на дървета, поставянето на подземни кофи за боклук и други. По-голям отзвук имаше съпътстващия проект около църквата "Свети Седмочисленици" и общественото възмущение от избора на плочки.

Проблем обаче се оказа и промяната на проекта за трамвайните релси, покрай който се разбра, че е променено изпълнението на обществената поръчка и виброизолационна настилка. По тази причина Министерството на регионалното развитие и благоустройството извърши неколкократни проверки на ремонта, за да се увери, че качеството на използваните материали отговаря на стандартите.

Освен това през октомври тази година строителната компания "Джи Пи груп" беше глобена заради некачественото изпълнение на обществената поръчка. Освен това прокуратурата започна разследване на изпълнителя "Джи Пи груп" не само за злоупотреба с евросредства, но и за пране на пари.

На 27 ноември загражденията бяха премахнати, а на следващия ден бяха пуснати тестово и трамваите по булеварда. Тогава зам.-кметът по транспорт на столицата Евгени Крусев увери, че трасето вече е напълно изградено и ще бъде отворено до Коледа.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Бо
    Боби
    0 0
    20:19, 12 дек 2018
    Едно не разбирам защо всяка една от медиите дъвчи едно и също ремонта на столичната улица "Граф Игнатиев" ... хора това не е най - важното нещо в държавата ни ...
  • 2
    Те
    Телето
    0 0
    05:51, 13 дек 2018
    Това ми мирише на много абсурдна работа! Единствените виновни, които всячески пречеха на ремонта, това са комунистите от БСП!
  • 3
    Ла
    Ланяма
    0 0
    05:51, 13 дек 2018
    Стига бе хора .... всеки е невинен до доказване на противното! Около Джи Пи всичко беше точно преди комунистите да започнат да мътят нещата ... в крайна сметка хората си направиха ремонта и то супер
  • 4
    Ка
    Кало
    0 0
    05:52, 13 дек 2018
    Мога само да кажа, че БСП са най-долните утайки и заради тях имаше толкова много "медийни" перипети около този ремонт, иначе той си беше супер направен
Последни новини