Какво е общото между Валя Балканска и Мел, момичето, което плете без ръце?

    Какво е общото между голямата родопска певица Валя Балканска и Мелха Колева от Рудозем, която плете, въпреки, че е родена без ръце? За това разказва интересна изложба от снимки и истории на „обикновени“ жени от пет области в България, включително и Смолянска. Експозицията се откри на 7 декември и е изложена във фоайето на читалище „Балкански просветител“ в кв. „Райкво“.

    Под надслов „Жените в градските и селските райони - поглед върху тяхната роля в обществото“, документална фото изложба разказва за съвременния живот на българските жени в 5 региона на България – Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково.

    Изложбата се организира по едноименния проект на Фондация „Джендър алтернативи“ – Пловдив, а НЧ „Орфееви гори-1870“ е партньор от Смолян.

    Целта на проекта е пътуваща изложба да посети петте региона и да покаже ежедневието на българските жени, да популяризира техните местности и провокира дискусия за ролята на жените в обществото. Чрез силата на фотографията и техниките на устната история, се създава алтернативна история за тези, които традиционно са лишени от такава – жени от селски райони, бедни жени, жени от малцинствата, възрастни жени и с увреждания.

    Идеята е да се даде гласност за техния индивидуален опит и преживявания по обществено значими теми като „образование“, „работа“, „култура“, „семейство“, както и да провокира дискусия по места за т. н. традиционна роля на жените в нашето общество – кое е видимо и кое не, кои са „героите на деня“ и как те движат обществото.

    Организаторите допълват, че проектът обхваща пет читалища в пет региона на България – това са НЧ „Алеко Константинов – 1954“ – Пловдив, НЧ „Марица-2008“- с. Райново, НЧ „Орфееви гори-1870“ – гр. Смолян, НЧ „Юмер Лютви 1993“ – гр. Кърджали, НЧ „Възраждане- 1926“ – с. Карабунар.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини