Обширна подземна екосистема съдържа милиарди микроорганизми

Земята е далеч по-жива отколкото сме смятали, според новопроведено изследване, което разкрива богата екосистема под краката ни, два пъти по-голяма от тази в световните океани.

Въпреки убийствените температури, липсата на светлина, оскъдното количество храна и огромното налягане, учените пресмятат, че подземната биосфера съдържа между 15 и 23 милиарда тона микроорганизми, стотици пъти повече от общото тегло на всички хора на планетата.

Изследователи от Deep Carbon Observatory обясняват, че разнообразието от подземни видове наподобява това в Амазония или Галапагоските острови, но за разлика от тях, тук средата е до голяма степен непокътната.

“Това е като да откриеш напълно нов резервоар с живот на Земята”, казва Карън Лойд от Университета в Тенеси. “Непрекъснато откриваме нови форми на живот. Оказва се, че по-голямата част от живота се намира в земните недра, вместо на повърхността на планетата”.

Екипът обединява 1 200 учени от 52 държави в дисицплини, вариращи от геология и микробиология до химия и физика.

Те взели проби от земните недра на над 5 км дълбочина, включително такива от под морското дъно, за да създадат модел на екосистемата и да пресметнат какво количество жив въглерод съдържа.

Резултатите подсказват, че 70% от земните бактерии и археи живеят под земята, включително бодливите Altiarchaeales, които обитават горещите серни извори и Geogemma barossii – едноклетъчен организъм открит в хидротермални цепнатини по морското дъно при температури от 121 Целзий.

Един организъм, открит на 2.5 км под повърхността, бил погребан там в продължение на милиони години и е възможно изобщо да не разчита на слънчева светлина за оцеляването си. Вместо това метаногенът открил начин да произвежда метан в тази нискоенергийна среда, който може би използва не за да се възпроизвежда или дели, а за замяна или възстановяване на увредени части.

“Най-удивителното за мен е, че някои от тези организми съществуват от хилядолетие. Те са метаболитно активни, но в състояние на стазис, потребявайки по-малко енергия, от тази която ние смятаме, че е нужна за поддържане на живота”, казва Лойд.

Подземният живот се различава значително от този на повърхността. Някои организми живели в продължение на хиляди години, без да се движат, като си изключат преместванията на тектоничните плочи, земетресенията и вулканичните изригвания.

Подземните биосфери варират в зависимост от геологията и географията. Общият им размер е пресметнат на над 2 милиарда кубични километра.

Учените се опитали да открият линията, под която живот вече не съществува, но колкото по-надълбоко копаели, на толкова повече организми се натъквали. В момента температурният максимум е 122 градуса по Целзий, но изследователите смятат, че рекордът ще бъде подобрен , ако проучването продължи и ако бъдат разработени още по-съвременни инструменти.

Все още си остава мистерия дали животът се развива от дълбините към повърхността, или от повърхността към дълбините, как микробите взаимодействат с химичните процеси, и какво би могло да разкрие това за развитието на живота на Земята.

Учените твърдят, че някои открития навлизат в сферата на философията и екзобиологията – науката изучаваща извънземния живот.

Робърт Хейзън Института Карнеги се пита: “Ако животът на Земята е толкова по-различен от очакванията ни, помислете си само какви страностти ни очакват при търсенето на живот на други планети”.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини